« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
A KEOP pályázat első rendezvénye

 

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretein belül gimnáziumunk a Gárdonyi Géza Általános Iskolával sikeresen pályázott a „Fenntartható életmódot és viselkedésmintákat ösztönző kampány a sárvári iskolákban” című projekttel. A projekt öt rendezvényt takar, amelyből az első 2012. május 25-én, pénteken került megrendezésre.

Az általános iskola elsős és másodikos tanulóinak megszervezett rendezvény a gimnázium dísztermében vetített két rajzfilmmel indult. A Barátom Boe című rajzfilmsorozatban Boe, a játékmackó egy bűvös körhinta segítségével elrepíti a gyerekeket a Föld olyan helyszíneire, ahol az emberek a természeti erőforrásokkal helytelenül, pazarló módon bánnak, illetve olyan területekre, ahol fenntartható módon gazdálkodnak. A jó példa bemutatásával a gyerekek megismerik a megfelelő viselkedésformákat, a helyes életmódot. A film megnézése után a gyerekeket csapatokba osztották és forgószínpadszerűen, a Gárdonyi iskola  különböző osztálytermeiben és az udvaron játékos vetélkedőn, foglalkozásokon vettek részt. Íme egy kis ízelítő a programokból: a kreatív kézművesség, a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlása, megújuló energiaforrások megismerése, madárhang és állatnyom felismerése, globális klímaváltozással kapcsolatos játék, az ökológiai lábnyom kiszámítása. A rendezvény lebonyolítása nagyon gördülékenyen történt és három tanórát vett igénybe. A tízórai szünetben a diákok a gimnázium tankonyháján sütött, csak természetes alapanyagokból készült pogácsából falatozhattak. A program végén következett az értékelés, amely során a csoportok okleveles elismerésben is részesültek, valamint meghirdetésre került egy rajzpályázat. A diákoknak a programokon szerzett élményeiket kellett rajzban megörökíteni. Az alkotásokból a Gárdonyi iskola folyosóján kiállítás nyílt, és június 14-én a legjobb rajzokat a szervezők ajándékokkal jutalmazták. A kicsik nagyon évezték a játékokat és jól érezték magukat ezen az alternatív napon!

A projekt további rendezvényeire a 2012-2013-as tanévben kerül sor.  A kampány lebonyolításában az érintett iskolák tanárai, környezeti nevelők és külsős szakemberek – többek között az ELTE TTK Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék munkatársai és hallgatói – vesznek részt. A projekt PR tevékenységének elvégzését formatervező iparművész mint művészeti vezető irányítja.

Vígh Viktor
biológia-földrajz szakos tanár