« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Tinódisok Münchenben
Észveszejtő, felejthetetlen, tanulságos, kihagyhatatlan és utánozhatatlan
 
Képek  

Talán ezeknek a jelzőknek a használatával lehet legkönnyebben bemutatni és érzékeltetni, hogy milyen is volt ez a pár nap Németországban, Münchenben. Egy komoly konferencia, melynek témája a zöld turizmus, s amely 10 különböző ország csapatait vonzotta ugyanarra a helyre, ugyanabban az időpontban. 2010. november 21-25. Ez a dátum számunkra soha nem fog eltűnni a hétköznapok szürkeségébe.

Az egész úgy kezdődött, hogy Vígh Viktor tanár úr, aki a Tinódi gimnáziumban az Utazás és Turizmus tantárgy képviselője, az egyik tanórára hozott nekünk egy versenykiírást, amelyet a Global Travel and Tourism Partnership kiírásával összhangban az Iskolafejlesztési Alapítvány hirdet és szervez meg minden évben. Nem is volt kérdés, hogy belevágunk-e, így 4 fős csapatunk (Csejtei Tamás, Csonka Fruzsina, Hamadi Mirjam, Németh Zoltán) első feladata egy 20 oldalas pályázati munka elkészítése volt. A zöld turizmus témakörén belül a környezetbarát fesztiválok és konferenciák bemutatását választottuk. Munkánk megfelelőnek bizonyult, ezért szeptemberben Budapestre utazhattunk a következő fordulóra. Itt már egy számítógépes prezentáció kíséretében, szóban kellett ismertetnünk kidolgozott témánkat, mely a Fesztiválok és konferenciák zöld szemmel címet viselte. Két napot töltöttünk a fővárosban, ahol az előadásunk izgalma mellett kizárólag jó élményekben volt részünk. Előadásunkat végighallgatván a zsűri úgy döntött, hogy a mi csapatunk kapja a megtiszteltetést, hogy képviselje Magyarországot a nemzetközi diák-tanár találkozón. Az öröm azonban nem volt teljes, mert a négy fős csapatunkból csak ketten utazhattunk Németországba. A döntést Zoli és Tamás hozták meg, felajánlva a lehetőséget számunkra. Nagyon köszönettel tartozunk nekik, hiszen ha ők nincsenek, nem sikerült volna a győzelem. A magyarországi rendezvényt, így a szállásunkat, a négycsillagos Flamenco szállodában, a szervezett programokat, valamint győztesnek járó díjat: a részvétel lehetőségét a nemzetközi diák-tanár találkozón nagy nemzetközi cégek szponzorálták (Amadeus, Hertz, American Express, HRG, WTCC, Lufthansa, Starwood, GTTP). A pesti forduló után pontosan tudtuk, hogy rengeteg munka vár még ránk.

Pályázatunkat és prezentációnkat angol nyelvre kellett lefordítanunk, hiszen Münchenben, a konferencián ez volt a hivatalos nyelv. A diákok és a felkészítő tanárok a következő országokból érkeztek a találkozóra: Kenya, Hong-Kong, Kína, Oroszország, Kanada, Jamaica, Dél-afrikai Köztársaság, Írország, az Egyesült Királyság. Négy napot töltöttünk a belvárosi Le Meridien szállodában. Délelőttönként 3-4 előadást hallgathattunk meg az egyik támogató cég, az Amadeus központjában. Minden egyes prezentáció újabb és újabb információkkal gazdagított minket, és mivel minden csapat kiemelte nemzetének környezetbarát oldalát, és megismertette azt a többi csoporttal, úgy gondoljuk, hogy szakmailag is kimagasló előadásokat hallhattunk. Ami viszont számunkra még fontosabb, hogy megismerhettünk olyan embereket, akik annak ellenére, hogy több ezer kilométerre élnek tőlünk, bármikor szívesen várnak minket hazájukba, és nekünk is boldogságot jelentene az, ha Sárváron mi is vendégül láthatnánk őket. A legtöbb időt a kenyai, dél-afrikai és a jamaicai diákokkal töltöttük. Reméljük, egyszer együtt szánkózhatnának velük, ugyanis ők még soha életükben nem láttak havat. Ahogy telt az idő, napról-napra egyre közelebb kerültünk egymáshoz, megismertük a másik kultúráját, szokásait és barátságok köttettek. Az utolsó este már az egész diáksereg együtt múlatta az időt, kihasználva minden percet, amit együtt tölthettünk.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy ez volt életünk eddigi legnagyobb élménye, mely felkészítő tanárunk segítsége nélkül csak egy álom maradt volna. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, akik hozzájárultak munkánk sikeréhez: a Tinódi Gimnáziumért Alapítvány anyagilag is támogatott bennünket, az iskolai angoltanáraink pedig segítettek a nyelvi felkészülésben. Köszönettel tartozunk az Iskolafejlesztési Alapítványnak, a sárvári Papírusz Nyomtatvány-Írószer boltnak, a Csoki Vár Kft-nek, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőnek, a sárvári Tourinformnak és természetesen iskolánknak.

Csonka Fruzsina, Hamadi Mirjam
11. B osztályos tanulók