« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Bűnmegelőzési tanácsok a karácsonyi bevásárlás időszakára

Az ünnepi bevásárlások „lázában” gyakran előfordul, hogy megfeledkezünk értékeink védelméről. Sajnos ilyenkor több alkalommal előfordult Szombathelyen, de más városokban is, a nagy forgalmú bevásárló csarnokok, piacok, áruházak, boltok környékén, hogy zsebtolvajok vitték el az óvatlan bevásárlók értékeit, megkeserítve ezzel az ünnep hangulatát. 

Tapasztalatunk, hogy az év ezen időszakában megnő az áruházak parkolóiban a gépkocsi-feltörések és a zsúfolt helyeken az alkalmi lopások száma. A lakosság tájékoztatása és a folyamatos bűnmegelőzési, felderítési tevékenység ellenére továbbra is jellemző, hogy az emberek könnyelműsége segíti hozzá a bűnözőket a könnyű zsákmányhoz. 

Ahhoz, hogy jogsértés ne zavarja meg az ünnepi hangulatot, kérjük fogadja meg tanácsainkat!

  • Vegye figyelembe, hogy a nagy forgalmú helyeken nagyobb a zsebtolvajlás veszélye.
  • Fokozottan figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen, tömegben tartózkodik!
  • Értéktárgyait, iratait ne tegye táska, kosár tetejére, annak külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben vagy zárható táskában helyezze el, melyet szorosan testközelben tartson!
  • Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra, ne hagyja a bevásárlókocsiban vagy kosárban!
  • Mindezeken túl különös gonddal figyeljen arra, hogy a megvásárolt tárgyakat ne hagyja gépkocsija utasterében, jól látható helyen.
  • Bankkártyájára vigyázzon, annak biztonsági kódját a kártyától elkülönítve tárolja.
  • Az utastérben jól látható helyen hagyott érték (rádiótelefon, videó kamera, fényképezőgép, pénztárca, kézitáska, személyes okmányok) látványa csábítja a bűnözőket.
  • Mindig zárja be a jármű ajtóit, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre száll ki! 

Az elmúlt időszakban a gépkocsifeltörésekkel kapcsolatban új tendenciát figyeltünk meg. Az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a GPS lopások száma. Tapasztalatunk szerint az esetek többségében olyan gépkocsikat törtek fel, amelyekben bent volt a GPS készülék vagy annak tartója. Még a karácsonyi bevásárlás rohanó időszakában is, -ha csak rövid időre is parkolnak le gépkocsijukkal- minden esetben vegyék ki a GPS készüléket és tartóját az autóból! 

A főkapitányság a karácsonyi vásárok, bevásárlóközpontok környékén fokozott rendőri jelenléttel járul hozzá az adventi időszak biztonságához. Természetesen nemcsak az egyenruhás állomány, hanem a bűnmegelőzési szolgálat civil ruhás szakemberei is. 

Amennyiben kérdése van, forduljon telefonon vagy személyesen a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának szakembereihez.