« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Vasi Géniusz

A Vasi Géniusz Tehetséggondozó Verseny helyezettjei angol nyelvből:

   1. Dávid Ádám 10.B osztályos tanuló

   2. Balogh Petra 11.A és
       Ódor István 10.B osztályos tanulók

   3. Hajas Bálint 10.B osztályos tanuló

   4. Sipos Dániel 11.A osztályos tanuló

 

Tanáraink már szeptember 1-én megemlítették a Vasi Géniusz versenykiírását. Elmondták, hogy a verseny díjtalan és különböző tárgyakból lehet jelentkezni rá. Az angol illetve német nyelv mellett volt lehetőség versenyezni magyar nyelvből és kommunikációból, matematikából illetve történelmi jellegű feladatokból, melyet „ember és társadalom” címen indítottak a szervezők.
Az angol nyelv feladatai minden fordulóban érdekesek és ismeretterjesztők, hol könnyebbek, hol nehezebbek voltak. Az első forduló feladatai a Hálaadásról, az angol házak típusairól és Skóciáról szóltak, az első prezentáció témája is ez volt.
A második forduló Mark Twainről, a karácsonyról, és az Egyesült Királyság egy másik tagállamáról, Walesről szólt, melyről ismét kellet készítenünk egy rövidebb bemutatót.
A következő fordulóban a kérdések egy skót ünnepről a „Hogmanay”-ről , a világnyelvekről és a mindenki által jól ismert „Auld Lang Syne”-ról szóltak. A prezentáció témája ezúttal választható volt, így a diákok eldönthették, hogy Robert Burnsről vagy az „Australia Day”-ről, az ausztrálok nemzeti ünnepéről írnak.
Az utolsó előtti fordulóban a feladatok az Egyesült Államok és a Szent Patrik nap köré csoportosultak; a PowerPoint-os bemutatónak pedig Írországról kellett szólnia.
A végső feladatsor már teljes egészében az Európai Unióról szólt; feladatait egy szoftver segítségével kellett megoldani. A már megszokott prezentációt az utolsó fordulóban már nem kérték.
A feladatok fejlesztették a diákok műveltségét, és némi kutatást igényeltek az interneten.

Dávid Ádám
10.B osztályos tanuló