« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Ausztrália szubjektíven
Tóth János egykori tanárunk élménybeszámolója
Képek


„A világ másik felén” címmel Tóth János, a gimnázium egykori tanárának, volt munkatársunk élménybeszámolóját hallgathattuk meg a díszteremben február 9-én. A fényképekkel illusztrált, harmincöt napos utazás Ausztrália gyönyörű tájait érintette. A tanár úr, saját bevallása szerint, „világcsavargó”, és feleségével, aki szintén iskolánk kiemelkedő tanáregyénisége volt, egy rokoni meghívásnak tett eleget, amikor tavaly ősszel, ami Ausztráliában tavasz jelentett, ellátogatott a kenguruk földjére. 45.000 km utazás után elmondhatják, hogy a világ egy ősi, különleges földrészén jártak.

A beszámoló elején Ausztrália történelméről tartott tanár úr érdekes órát, mely kimerítően, részletesen  vázolta a múltat, az élet indulásának nehézségeit, a bennszülöttek sorsát, akiknek leszármazottai  közül néhányan ma is megjelennek a nagyvárosokban. Majd a jelenről és az átélt élményekről láttunk gazdag képanyagot, mely a házaspár részletes megfigyeléseit idézte fel. Felejthetetlen fotókat láthattunk a földrész közepén elterülő Urulu hegységről, a „szent hegyről”, mely vörös színben pompázik, kiemelkedik az őt körülölelő kopár és élettelen világból. A házaspár, szokásához híven, nem sajnálta az energiát, és egy „könnyű” sétával  körbesétálták a hegyet 9 km-es körben, megmásztak kisebb csúcsokat. Egyetlen vad, élő kengurut látott tanár úr a buszból, egyébként a társait és pl. krokodilokat inkább állatvédő parkokban fedezhettek fel. Sydney-ben és a többi nagy városban megkeresték azokat a különös helyeket, zugokat, egy- egy szép növényt, parkot, amelyekkel itthon esetleg csak virágboltban találkozhatunk. Rácsodálkozhattak a tengerre, a szörföző diákokra, akiknek természetes, hogy iskolai keretek között  felkínálják e sportág oktatását. Láthattuk, hogy egyenruhában járnak iskolába a diákok, és így is csinosak, vidámak, kiegyensúlyozottak  voltak, mint általában az ausztrál emberek.

A kimerítő előadás alatt a hallgatóság finom süteményeket fogyaszthatott, kérdéseket tehetett fel az előadónak. Köszönjük tanár úrnak és feleségének az őszinte és „csábító” képeket! Mindenki arcán öröm volt, amikor elköszönt az előadótól. Várjuk őket vissza!