« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Anglia - Wales tanulmányút
A Severn folyó két partján



Stonehenge

 

Welsh Red Dragon 



Cardiff Castle



Changing of the Guards

 

Big Pit Coal Mine


Az őszi szünetben,  amíg az osztálytársaink otthon tévéztek és interneteztek, a 10.A  egy kis csoportja hosszú útra kelt Kovács Beáta tanárnővel. Átszeltük Orangeways luxusbuszunkkal fél Európát, Ausztriát, Németországot, Belgiumot, Franciaországot. Átkeltünk Folkestone-nál a Csatorna alagúton a tenger alatt, megérintettük a kelta monolitkori köveket Stonehenge és Aveburynél és végül a Severn folyó függő hídján (welszi nyelven: Pont Hafren) átjutva a második nap este vártak ránk a vendéglátó családok Cardiffban, Wales fővárosában, hogy náluk töltsük a hetet.

A hagyományosan bőséges angol reggeli után, minden nap kirándulni indultunk. Egyik nap a Severn folyó jobb partján fekvő Wales-et fedeztük fel, ahol a gazdag Bute család  várát jártuk be Cardiffban, másnap leszálltunk a 40 m mélyen lévő Big Pit szénbányába teljes bányászfelszerelésbe öltözve. Örömmel tapasztaltuk, hogy elég jól kommunikálunk angol nyelven, de a  mindenütt jelen lévő welszi nyelvet (Cymraeg) még elolvasni sem tudtuk.  Következő nap a Severn folyó bal partján fekvő Angliába tettünk kirándulásokat,  ellátogattunk Somerset grófságba Jane Austen földjére, amely az írónő mellett híres még a gazdagon faragott wellsi székesegyházról, a kék erezetű Cheddar sajtról és az Avon folyó partján fekvő Bath fürdővárosáról.

Az időjárás kezdetben rendkívül enyhe volt de aztán két napig csak áztunk folyamatosan. Mindig volt egy kis szabadidő vásárolgatni, így beszereztük a kötelező szuvenirokat, mint pl vörös sárkányos zászló, Penderyn whisky, tea, narancslekvár és egyéb csecsebecsék.

A legnagyobb élményt mégis az utolsó nap tartogatta Londoni gyalogtúránk során lefényképezhettük a Big Bent, az őrségváltást a Buckingham Palota előtt, a London Eye kapszuláit, Nelson admirálist a Trafalgar téren, eljutottunk a Covent Gardenbe és a Downing Street 10-re amelyeket eddig csak képeken láttunk.

Utunkat hazafelé az autópályán a Guy Fawkes napi tűzijáték kísérte. Elköltöttük  a maradék euróinkat a benzinkutaknál, Kitti és Ricsi megnyerte az idegenvezető által rendezett műveltségi versenyt, és a hétfői iskolakezdésre már itthon is voltunk.

Ankus Tünde, Tóth Kitti, Viszket Nikolett, Németh Richard, Horváth Márk
10. A osztályos tanulók