« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
A túlélőtúrák története

A tinódis túlélőtábor fogalma

Minden tanév őszén és tavaszán megszervezett, nagy hátizsákkal (min. 10 kg) végrehajtott gyalogos túra, ahol sátorban alszunk és Magyarország legszebb tájait járjuk végig. 

A filozófia

A földrajzot lehet tanítani, lehet tanulni, de leginkább átélni kell! Ezt szoktam mondani földrajz szakosként az órákon a diákjaimnak. Hogy miről is van szó? Ha az ember egyszer nagy hátizsákkal mászik fel a Rám-szakadékon, akkor egy életre megtanulja mi az a szurdokvölgy. És az, aki lebecsüli Magyarország hegységeit, az még sohasem mászott húszkilós zsákkal, jégesőben felfelé az Istállóskői-barlangtól a csúcsig tartó kaptatón. 

Bevezetés

A Tinódiban tartott hetedik hátizsákos túra után úgy döntöttem, létrehozom a túlélőtáborok történetét bemutató anyagot. Két dolog az, ami erre ösztönöz. Az egyik, hogy meg legyen örökítve merre mentünk, hol aludtunk, mit láttunk, mert lassan összekeverednek az emberben a dolgok. Másrészt hátha a képek mellett a szöveg is felkelti a diákok érdeklődését és velünk, vagy egyéb úton végigjárják ezeket az útvonalakat. 

Mit kap az ember egy ilyen túrától? 

  • Állóképesség: Ez kőkemény sport. Ajánlom mindenkinek, aki ki szeretné próbálni, mit bírnak a lábai és a vállai?
  • Psziché: Persze kell fizikai állóképesség is, de a dolog, hogy valaki végigcsinálja-e vagy sem a fejben dől el!
  • Csapat: Nem lebecsülendő a túrák csapatépítő jellege sem. Ilyet nem lehet átélni egy osztálykiránduláson! Együtt verünk sátrat, együtt vacsorázunk, együtt ázunk, fázunk, leégünk és együtt örülünk amikor elérjük a célt.
  • Élmény: Igen intenzív! Akár negatív, akár pozitív, de olyan mély nyomokat hagy, amit az ember egy életre nem felejt el!
  • Látvány: Magyarország legszebb természeti és kultúrtörténeti látnivalóit járjuk végig.  

Ellenjavallatok? 

  • Aki csak a tv előtt érzi jól magát.
  • Aki a higiéniára nagyon érzékeny. (Itt megtanulja az ember, hogyan kell egy pohár vízben tetőtől talpig lemosakodni!)
  • Aki nem bírja a sok utazást.