« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
2018-2019 Életrevaló Tinódisok
Érdekes legendák, legendás templomok

Az Életrevaló Tinódisok verseny győztes csapatainak jutalma egy egynapos kirándulás. Idén a 12.B, 12.A, 11.A és a 10.B osztály csapatai voltak a legjobbak, így ők utazhattak Lébényen és Mosonszentmiklóson át Győrbe.

A végső eredmény:

1. helyezett: 12.B (170 pont)

2. helyezett: 12.A (168 pont)

3. helyezett: 10.B (160 pont)

4. helyezett: 11.A (155 p)

 

A korábbi terv még a bazaltorgonákról szólt, de a megérkező rosszidő a templomi orgonák megtekintésének kedvezett. Így jutottunk el Lébénybe, ahol Magyarország legrégebbi románkori temploma található. Az igen tartalmas idegenvezetés alkalmával sok érdekességet és legendát tudtunk meg a templomról. Például, hogy azért van csak egy angyalka a csodaszépen faragott bérletes oldalkapuzaton, mert a párja mindig dolgozik és segít a bajbajutottakon. Aztán kiderült, hogy a kőművesek otthagyták kézjegyüket a falak kövein, és még az egykori mocsaras terület állatkáit (békák, gyíkok) is megfaragták az utókornak. A templom hátsó részén lévő két arc a jó és a rossz emberi lényünket szimbolizálja, és ha valaki szédül, amikor a toronyra ránéz, akkor van gyónni valója.  Az épület sok háborút megért. Az északi torony oldalán található horpadás a II. világháborús támadásoknak állít mementót. A mai állapotért hála a katolikus egyháznak és a felkért szakembereknek; a műemléket sikerült kívül-belül helyreállítani.

Lébénytől mindössze három kilométerre lévő Mosonszentmiklós szintén vallásturisztikai különlegességet rejt. A falu barokk stílusú, műemlék jellegű római katolikus temploma az oldalán szimmetrikusan elhelyezkedő kis kápolnákkal az országban egyedülálló épületegyüttest alkot a Zichy téren. Mivel Mosonszentmiklós nekünk pont útba esett, így művészettörténeti időutazásunk alkalmával a román stílusból a barokkba röpülhettünk idegenvezetőnk által. A kirándulásunk szabadprogramját a locsogó eső miatt az Árkádban töltöttük, de ebédelő és pihenő helyszínnek ez éppen tökéletes volt.

A kiránduláson tovább csiszolhattuk műveltségünket és még a megérdemelt pihenésre is sort kerítettünk.

2019.05.27.


A 3. forduló (játékos sportvetélkedő) végeredménye:

1. helyezett: 10.A és 10.B (55 pont)

2. helyezett: 9.B (53 pont)

3. helyezett: 12.B (51 pont)

 

 

 

Az Életrevaló Tinódisok játékos vetélkedő évről évre megrendezésre kerül gimnáziumunkban. Új keletű azonban, hogy a fordulók közt a turizmus-vendéglátás szakmacsoport is képviselteti magát. A január 24-én megrendezett vetélkedő feladatait igyekeztünk úgy összeállítani, hogy minden diák egyenlő esélyekkel indulhasson.

A verseny több helyszínen zajlott: a tankonyhán, a tanétteremben és a díszteremben. Míg a diákok a díszteremben elméleti kérdésekre válaszoltak, nevezetességeket ismertek fel képek alapján, addig a tankonyhán kipróbálhatták magukat szakács és felszolgáló szerepben is, hiszen párizsit paníroztak, a torta elkészítésének sorrendjét állapították meg fényképek alapján és terítéket készítettek. A kreativitásukra is szükség volt, hiszen megtervezték Tinódi kedvenc borának címkéjét.

A tanulók visszajelzései alapján úgy gondolom, kollégáimmal közösen sikerült egy élménygazdag vetélkedőt lebonyolítanunk.

Varga Zsófia
közgazdász tanár

 

 

Így látták a diákok:
Ebben a fordulóban turisztikai és vendéglátóipari témákban kvízeket oldottunk meg a díszteremben, míg a tanétteremben egy terítést kellett helyesen elkészítenünk, a tankonyhán pedig bekötött szemmel paníroztunk a párizsi szeleteket. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat a verseny alatt! Az osztályunk 3. helyezést ért el a vetélkedőn. Ötletesek és gondolkodtatóak voltak a különböző szakmai feladatok. 

Bokor Krisztina és Németh Bálint
12. D osztályos tanulók

 

A forduló végeredménye:

1. helyezett: 12.A és 11.C (65 pont)

2. helyezett: 12.B (60 pont)

3. helyezett: 12.D (58 pont)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

2018. december 13-án rendeztük meg az idei tanév műveltségi versenyének 1. fordulóját, ahol iskolánk 12 osztálya képviseltette magát.

A vetélkedő német nyelvi részében Németországgal, Ausztriával és Svájccal kapcsolatos érdekes országismereti és kultúrtörténeti kérdésekre kellett választ adniuk a diákoknak. A vetített részt követően egy 13+1 kérdést tartalmazó totó kitöltésével bizonyíthatták a tanulók tájékozottságukat és tudásukat. Majd a matematika következett egy logikai feladattal. Az anyanyelvi játék során a közös előtagot kellett megtalálni az összetett szavakban, ill. három másik szóhoz illeszkedő nép nevét kellett  kitalálni. Angolból szintén egy országismereti totó kitöltése volt a csapatok feladata. Végül földrajzból egy angol nyelvű videófilmet nézhettek meg a tanulók, és a kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolni.

A forduló végeredménye:

1. helyezett: 12.B (59 pont)

2. helyezett: 11.A (57 pont)

3. helyezett: 12.A és 10.B (56 pont)