« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Energiatudatos Iskola díjat nyertünk

„A Virtuális Erőmű Program (VEP) mint prevenciós program célja, hogy az energiahatékonysági és megújuló energia alapú jó gyakorlatok gyűjtésével és disszeminácójával, ill. projektek generálásával és megvalósítás-támogatásával elősegítse a hazai vállalati, intézményi, önkormányzati és lakossági szektor energetikai szükségletének racionalizálását, ill. ezen keresztül a fenntarthatatlan, fosszilis bázisú energiatermelő rendszerek kiváltását és megszüntetését egy olyan virtuálisan vizualizált építéssel (ún. energia és CO2 megtakarítás bebankolással), ami a sikeresen megvalósított zöld energetikai projektek energiamegtakarításaiból felépítve épít fel egy olyan fosszilis erőművet, aminek a VEP sikere esetén sosem kell felépülnie.”

A Virtuális Erőmű Program a Dr. Molnár Ferenc szellemi tulajdonjogát képező „Prevenciós célú Virtuális Építő Program” koncepció alapjain nyugszik. Magyarul: az a legolcsóbb energia, amit el sem használunk. A VEP jelenleg is már a 2. legnagyobb hazai villamoserőműnek megfelelő megtakarítást hozott, 932 MW-os kiváltott fosszilis kapacitással.

Iskolánk is meghívót kapott a XIII. Díjátadó Gálára, amelyre május 4-én került sor a Parlament Felsőházában. Itt mintegy 150 kiválósági elismerést adtak át önkormányzatoknak, mentoroknak, vállalatoknak, intézményeknek, szakmai szervezeteknek, szövetségeknek a programban elért teljesítményükért.

Csodálatos környezetben, professzionális módon szervezett rendezvényen először az ipar, valamint a vállalkozások energiamegtakarításait méltatták, díjazták. A számottevő spórolás mellett tényleges zöldenergia termelés (főként napelemes) is jellemző ezekre a cégekre. Szünet után került sor az önkormányzatok, kórházak, iskolák kitüntetéseinek átadására. Nagy örömünkre a VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégiummal együtt vehettük át a díjat a világítástechnikai eszközök, korszerűtlen nyílászárók cseréjéért, az energiacélú megtakarításokért, valamint az energiatudatos szemléletformálásért, melynek következtében használhatjuk az „Energiatudatos iskola” kitüntető titulust.

Zárásként hadd osszam meg egy személyes tapasztalatomat: gondolom, nem könnyű képviselőnek lenni, ugyanis rendkívül kényelmetlenek a terem székei! Végig gubbasztani akár csak egy plenáris ülést is, bizony emberpróbáló feladat. Ezenkívül minden elismerésem Szili Katalin asszonynak, aki a Program örökös védnökeként a nyitóbeszédet mondta és az elismeréseket átadta. Egy pécsi konferencia után még végigállta a 3 órás ceremóniát.

Takács Atiila
biológia–kémia szakos középiskola tanár