« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Játszótéri szakértőt hallgathattunk a laborban

Március 2-án iskolánk Bodó Béla laboratóriumába érkeztek a gárdonyis diákok a szokásos természettudományos gyakorlatra, majd a Nádasdy Tamás Általános Iskola negyedikesei töltötték meg élettel termeinket.

Először a 11. évfolyamra járó természettudomány fakultációsok adták át ajándékaikat. A faktosok „ugró állatot” (sorry, de ez a hivatalos neve) készítettek – vagyis olyan modellt fabrikáltak, amelyen a „Nyitott iskola” program „Energiakutatás” projekt feladatát megoldva repülő pillangómodellel mutatták be a befőttesgumiban tekeréssel felhalmozott energia mozgási energiává alakítását.

Egy kis uzsonnával vezettük le a játék izgalmát a tankonyhán: linzerkarikát és piskótatekercset  fogyasztottunk szilvateával. Köszönet Nagy Marietta tanárnőnek és tanítványainak, valamint Gabi néninek a finom falatokért. Eztán következett a fő program: Dóra Vilmos úr, a Játszótér 2006 Kft igazgatója (nem mellesleg a csótói játszótér megépítője) tartott érdekfeszítő Meetes beszámolót arról, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a játszóterek tervezésénél, építésénél és fenntartásánál. Kaptunk néhány ötletet arra nézve is, hogyan lehet kreatívan kismotor segítségével felturbózni a játékokat. Tréfát félretéve: mindig akadnak olyanok, akik kihívják maguk ellen a sorsot és csodálkoznak, ha beüt a baj – csak óvatosan!

Uzsonnától jóllakottan, pillangómodellekkel és remek játszótérhasználati ötletekkel gazdagodva tértek haza kis barátaink iskolájukba. Visszavárjuk őket, mert a gimi, a technikum és a biolabor tárt karokkal vár minden érdeklődőt!

Takács Attila
biológia–kémia szakos tanár