« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Laborkaland: a megújulók nyomában

Január 12-én tizenöt Nádasdy iskolás diákot láttunk vendégül intézményünkben, hogy egy izgalmas programsorozaton vegyenek részt.

Először is a biolaborban a szokásos balesetvédelmi oktatás után napot loptunk: bemutattuk a sörkollektorunkat. Majd átmentünk a technikum tankonyhájába, hogy megfőzzük a vaníliapudingot a fánkocskák krémtöltelékéhez. Köszönet és hála Nagy Marietta tanárnőnek és tanítványainak a fánkocskákért! A sütés-főzés közben az ehhez kapcsolódó energiaspórolási lehetőségekről beszélgettünk. Amíg hűlt a belevaló, átmentünk a Barabás György suli DK laborjába, ahol a napelemekről hallhattak a tanulók és legórobotot programoztak, de olyan ügyesen, hogy csak ámultunk: a lányok kiváltképp talpraesettek voltak ebben. Egy kis séta vissza a technikumba, ahol felvertük a cukrászhabot, elkészítettük a vaníliakrémet és betöltöttük a fánkocskákat, majd jóízűen elfogyasztottuk egy kis gyümölcsteával. Eztán visszatértünk a kezdetekhez: a biolaborban szélerőművet modelleztünk. A „Nyitott iskolák” projektben megismert módszerrel forgószárnyat (pörgettyűt) készítettünk pillepalack aljából, rögzítettük modellmotorhoz, és hajszárítóval „megfúvatva” mértük a keletkező feszültséget a pólusokon.

Jót modelleztünk, jót programoztunk, jót ettünk – kellemesen, és hasznosan töltöttük az időnket. Újra elmondhatjuk mottónkat: Sárvár és a laborkaland tárt karokkal vár!

Takács Attila
biológia–kémia szakos tanár