« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Őszi madárodú takarítás

Az énekes madarak felelősségteljes gondozásának egyik alappillére, hogy a kihelyezett madárodúkat évente kétszer (kora tavasszal és késő ősszel) kitakarítjuk. Ebben a munkában idén a Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesületet a gimnázium lelkes kilencedikes diákjai is segítették (Takács Márk 9.A, Pónácz Liza 9.B, Szakály Dominik 9.B, Rácz Vivien 9.B).

November 15-én délután jártuk körbe a Várpark fáira felrakott odúkat. Az eredményeket ezen cikk keretében szeretnénk összefoglalni. Általában elmondható, az odúk lakottak voltak. Nagy örömünkre szolgált, hogy az előző évben kihelyezett úgynevezett A-s odúkat is elfoglalták a madarak. Az ilyen odúk kisebb lyukátmérővel készülnek, így az apróbb testű madaraknak szolgálnak költési helyül. Ezek a madarak – mint például a kékcinke – nem kedveli az ember közelségét. A tény, miszerint a kihelyezett A-s odúk is lakottak voltak, azt jelzi, hogy a természetes élőhelyük fogyatkozóban van. A kis énekesek így ráfanyalodnak a mesterséges fészkelőhelyekre. Ez teszi még indokoltabbá az ilyen odúk kihelyezését!

Sajnos az egyik fészekben ki nem kelt tojásokat, másikban egy elpusztult széncinegét találtunk. Ez az odú zavarására, ragadozókra utal. Ezeket az odúkat rendre áthelyeztük egy másik fára, így bízunk benne, hogy jövőre már ezeket is nyugodtan tudják használni a madarak.

Vigh Viktor
biológia-földrajz szakos tanár