« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Non-stop versolvasó nap

Habár mi sem voltunk teljesen biztosak abban, hogy sikerül-e megvalósítani, de örömmel mondhatjuk, hogy nagy siker lett a 2023. április 13-ra meghirdetett 24 órás non-stop versfelolvasás, mely a költészet napjához, valamint a Diákírók, diákköltők találkozójához is kapcsolódott, és amellyel Petőfi Sándor költőnk 200 éves születésnapjáról emlékeztünk meg méltóképp, hiszen ezen a csütörtökön 0.00 órától 24 órán keresztül Petőfi Sándor költő hangja szólt a gimnázium dísztermében.

Voltak versek, melyeket többször is hallhattunk, és voltak sohasem olvasott gyöngyszemek. Kávéztunk, teáztunk és beszélgettünk. Különleges versmondókkal is találkoztunk, de új tehetségeket is felfedezhettünk. Többen csak pár percre csatlakoztak hajnalok hajnalán és az éjszaka közepén, de az iskola diákjai mindig készen álltak és beugrottak, amikor szükség volt rájuk. Természetesen, a délelőtt során az irodalomórák egy részének is Petőfi munkássága volt a témája.

Nyolc évestől a nyolcvan évesig szavaltuk magyarul, angolul, németül, franciául, eszperantóul Petőfi verseit. Jöttek a gimisek mellett tanáraink, öregdiákok, pedagógusok a városból, anyukák, apukák, kistestvérek és az itt táborozó diákköltők Erdélytől Felvidékig. Kossuth- és József Attila-díjas költők, Mezey Katalin, Papp Márió, Vörös István, Kemény István is felolvasták kedvenc Petőfi-versüket, sőt tanáraink spontán alakult kórusa megzenésített költeményeket énekelt.

Huszonnégy órán át ünnepeltük a 200 éve született Petőfit, hisszük, hogy attól él egy költő, ha olvassák verseit. Reméljük, hogy jövőre újra sikerül méltóképp megünnepelni a költészet napját! Köszönet az iskola vezetésének, a kitartó rádiósoknak, de legfőképpen Simonné Keszei Anita magyar nyelv és irodalom szakos tanárnőnek, a rendezvény kitalálójának, fő szervezőjének a 24 órán átívelő támogatásáért. Szép emlék marad mindannyiunknak ez a különleges nap.

Papp Csongor
10.A osztályos tanuló

 

 


 

A költészet napjához kötődve Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából iskolánk színjátszó szakköre non-stop versolvasó napot szervez.

Ha a hivatalos megemlékezések helyett valami újra vágysz és elég bevállalós vagy, gyere el április 13-án a díszterembe, és olvass fel egy Petőfi-verset!

Éjféltől éjfélig regisztrálhatsz a honlapon.

 

Légy részese Te is ennek a kihívásnak!

 

Ezen a linken regisztrálhatsz.

 

 

 

 

 

Fényképek

Megcsináltuk! Habár ebben mi sem voltunk biztosak, sikerült a 24 órás versmondás, és végig Petőfi hangja szólt. Az üres időket kitöltöttük a János vitézzel, és emiatt nem volt megállás.

Voltak versek, melyeket többször hallhattunk, és néhányunk fejében meg is maradtak. Kávéztunk, teáztunk és beszélgettünk a versekről. Különleges versmondókat hallgathattunk, majd fedezhettünk fel. Voltak akik csak pár percre csatlakoztak hajnalok hajnalán, de az iskola diákjai regisztráltak és voltunk elegen

Nyolc évestől a nyolcvanasig szavalták magyarul, angolul, németül, franciául, eszperantóul Petőfi verseit. Jöttek a gimisek mellett öregdiákok, anyukák, apukák, kistestvérek és kollegák, s az itt táborozó diákköltők Erdélytől Felvidékig . Kossuth- és József Attila- díjas költők olvasták fel a kedvenc Petőfi-verseiket, sőt spontán alakult kórusok megzenésített költeményeket énekeltek. Huszonnégy órán át ünnepeltük Petőfit, és reméljük, hogy jövőre megtartjuk újra a költészet napját. . Mindenképp sokáig emlék marad nekünk ez a különleges nap.

Papp Csongor 10.A