« 2024. március »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Tinódi nap

Minden tanévben január végén, halálának évfordulóján emlékezünk iskolánk névadójára, Tinódi Sebestyénre.

2023. január 30-án a 10.A osztály tanulói történelemtanáruk, Dr. Hajdu Tamás PhD felkészítésében Horváth Marietta "A vándorlantos" c. történelmi regényének egyes részletein keresztül elevenítették fel az énekmondó életútjának fontosabb állomásait. A színpadra lépő karakterek megjelenítéséhez a gimnázium palotás táncruhája mellett Dr. Hajdu Tamás ruhagyűjteményének egyes darabjait is felhasználták a szereplők, az előadás technikai hátterét az iskolarádiósok biztosították. Dicséret illeti a részt vevő diákokat a műsor elkészítésében végzett munkájukért.

A műsor után Kondora István, Sárvár város polgármestere átadta a Tinódi-Szeibert pályázat díjait a rajz fakultáció tagjainak, akik mindannyian plakátot készítettek a gimnázium népszerűsítésére.

A 11.40-kor kezdődő nagyszünetben hagyományaink szerint a kilencedikes osztályok jelenlétében a diákönkormányzat tagjai megkoszorúzták az iskolában lévő Tinódi szobrot. Közben a legifjabb tanulók tolmácsolásában felhangoztak a Tinódi induló és a Summáját írom Eger várának jól ismert sorai. Az eseményt jelenlétével megtisztelte dr. Máhr Tivadar alpolgármester is.

Az emléknap következő eseménye a városi megemlékezés volt a Várparkban lévő Tinódi emlékműnél, ahol a Nádasdy Bandérium sorfala, valamint a gimnázium tantestülete és diáksága előtt az iskola igazgatója, Némethné Rádl Krisztina méltatta a reneszánszkor híres lantosának irodalmi munkásságát és emberi erényeit.

Simonné Keszei Anita
a humán munkaközösség vezetője

 

 

Tinódi műsor