« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Candide a színházban

Két év kihagyás után az idei tanévben ismét lehetőséget kaptunk, hogy diákbérletet vásároljunk a szombathelyi Weöres Sándor Színházba. November 29-én, kedden volt az első bérletes előadásunk, amelyben Voltaire: Candide című művének feldolgozását néztük meg.

A könyv ajánlott olvasmány, így még nagyobb figyelemmel kísértük a színpadi adaptációt, amely teljesen eltért egy hagyományos, az eseményeket korban és időben pontosan követő bemutatótól.

Az alaptörténet szerint végigkísérhetjük, ahogy Candide a szerelmet keresi a világban, de ennek az útkeresésnek egy nagyon különleges módját vitte színpadra a színház fiatal csapata. A rendező Nagy Péter István (a celldömölki Soltis Színház egykori színésze) teljesen átültette a darabot a XXI. századra, ahol felbukkannak ismerős alakok, politikusok, színészek, történelmi események, illetve egy kamera is forog az előadás folyamán, amelynek képeit egy kivetítőn láthatjuk is.

Az eseményekben, megjelenítésben nagyon tömény előadás alatt szinte észrevétlenül telt el a három óra, és a diákokkal történő beszélgetéseknek a vége mindig az volt: jó volt, de még egy kicsit „emészteni” kell.

Az előadásban sok fiatal színész játszott, akiket az utóbbi időben szerződtetett a színház. Nagyon jó volt látni őket, ahogy teljes energiával vitték előre a darabot.

Szijártóné Lepsényi Ildikó
könyvtáros