« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Színházi előadás angolul

Az idei tanévben, május 23-án lehetőségünk nyílt arra, hogy lemérjük, mennyire értjük az anyanyelvi szinten beszélő művészek által előadott szöveget színházi közegben. Zalaegerszegre látogatott az egyik legnépszerűbb vándortársulat, a TNT Theatre, akik George Orwell híres művét, az Állatfarmot adták elő.

A történet egy angliai majorban játszódik, ahol az állatok fellelkesülnek az öreg disznó kampánybeszédén és elűzik a gazdájukat, Jonest és megalakítják az állatok köztársaságát. Az alapelvük az, hogy sosem szabad az emberhez hasonlóvá válni. Boldog időszak veszi kezdetét, kétszer még az emberek támadását is visszaverik és megvédik a farmot. A két rivális disznó ügye is megoldódik, Napóleon elűzi Hógolyót és innentől ő lesz az egyetlen vezér. Napóleon személyi kultusza egyre nagyobb méreteket ölt és a disznók egyre inkább hasonlítani kezdenek az emberre, megszegik a mindenki által elfogadott 7 parancsolatot. Az előadás fő mondanivalója, hogyan válik egy eredetileg nemes elképzelés totális diktatúrává.

Számunkra a produkció legérdekesebb eleme az volt, hogy kevés színész játszotta el az összes karaktert. Mind az öten kiváló művészek voltak, nekik köszönhetően a történet szereplői mindenkihez közel kerülhettek, és azzal a sikerélménnyel távozhattunk, hogy lehet egy angolul előadott színdarabot is élvezni. Az előadás végén még egy kérdezz-felelekre is jutott idő, így jobban beleláthattunk az előadás keletkezésének kulisszatitkaiba. Nagyon köszönjük Kovács Beáta és Sárvári Anita tanárnőknek, hogy maradandó színházi élményben részesülhettünk. Reméljük, hogy a következő tanévben is lesz lehetőségünk rá.

Hujber Fanni és Dhellem Patrick
10.B osztályos tanulók

 

’I really liked that the actors weren’t wearing any special costumes but they could still make the audience understand the story.We also got the chance to ask questions about the play and the process of staging it. It was very exciting to see behind the scenes.’ (Kondics Kitti 9.B)

’I think it’s a very positive thing that the play represents a serious issue of our society and shows its negative effects. The actors’ professionalism made the play very unique and they were visibly passionate about both the story and their roles.’ (Szalai Sára 9.B)

’Orwell’s masterpiece was very enjoyable for me, I was especially amazed how the actors switched between characters in the blink of an eye and impersonated pillows to embody different kinds of characters. I consider the message of the storyline very topical today.’ (Grodvalt Zsuzsi 11.B)

 

Animal farm draft

George Orwell

ANIMAL FARM (George Orwell) - Trailer