« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
A 10.A osztály látogatása a Nádasdy Kulturális Központban

2021. október 5-én a gimnázium 10. A osztálya irodalomóra keretében meglátogatta a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumot. Szibler Gábor történész először a Nádasdy-vár dísztermének freskóihoz kapcsolódó érdekességeket mesélte el, majd az osztály azt a nyomdagépet is megnézhette, amely rekonstrukciója a Sylvester János által fordított Újtestamentum nyomtatásához használt eszköznek. Ugyanebben a teremben áll a Nádasdy-óra is, amely a múzeum állandó kiállításának legértékesebb darabja, az egyetlen tárgy, amely a családi hagyomány szerint az egykori birtokos család hagyatékához tartozott. Ezekről is számos érdekfeszítő történet hangzott el, csakúgy, mint Nádasdy Tamás és Kanizsai Orsolya házasságáról, illetve Báthory Erzsébet feltételezett rémtetteiről. A látogatás azért is volt aktuális, mert a tizedikes irodalom- és történelemórákon épp ezekben a hetekben esett szó a reformáció magyarországi irodalmáról, magyar és egyetemes történelméről, Sylvester János helyi és országos jelentőségéről.

A következő hét szerdáján, október 13-án egy szép napsütéses reggelen szintén a Nádasdy-várba látogatott el az osztály, de ezúttal a városi könyvtár volt a cél. Nyelvtanóra keretében ismerkedtek diákjaink az intézmény nyújtotta lehetőségekkel, amelyekről Bődi Piroska könyvtárvezető és Némethné Paizs Klára könyvtáros nyújtott rendkívül élménydús tájékoztatást. Vezetőink betekintést nyújtottak a könyvtár szolgáltatásaiba, a diákok a felnőtt- és gyermekkönyvtár mellett végigjárhatták a különgyűjteményeket (helyismereti, technikatörténeti), a padlást, a zenei könyvtárat (ahol többféle zenei stílus alkotásaiba hallgathattak bele), majd végül a „művészbejárón” át hagyták el az intézményt. A látogatás többek számára nosztalgikus élményt, az általános iskolai emlékek felidézését jelentette, néhány vidéki tanuló számára viszont a sárvári könyvtárral való ismerkedés első lehetőségét biztosította, ami remélhetőleg a későbbiekben hasznos tapasztalás lesz számukra.

Köszönet a sok hasznos és érdekes információért, a kellemes élményekért Szibler Gábornak, Bődi Piroskának és Némethné Paizs Klárinak!

a 10.A osztály és
Dr. Kovácsné Simon Viktória