« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Kiss Flórián
Mitől működik az Internet? És mitől nem?

2012-ben érettségizett a Tinódi Sebestyén Gimnáziumban, a választott tárgya az informatika volt. A tinódis évekből kiemelte a rádiós csapatban eltöltött időt, ahol a rádiós stúdió esztétikai és műszaki felújításától kezdve a különböző rendezvények technikai lebonyolításáig számtalan pozitív élmény érte, mindez egy kiváló csapatban, melynek tagjait a mai napig a barátainak tudhatja.

A hálózatos érdeklődése a SOHO (Small Office Home Office) kategóriájú routerek átprogramozásával kezdődött, aminek célja némi rizikó és garanciavesztés mellett a router többletfunkciókkal való felruházása volt kitörve az otthoni hálózatokban megszokott alapvető beállításokból.

A gimnázium után a felsőfokú tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetem mérnökinformatikus szakán végezte. Az egyetemen is a számítógép hálózatos tárgyakat várta a legjobban, emellett a szabadidő hasznos eltöltéseként a NetClub-kollégiumi rendszeradminisztrátor csapatába jelentkezett. Itt találkozott először testközelből a nagyvállalatoknál is alkalmazott Cisco hálózati eszközökkel. Az egyetemi időszak utolsó évében szakdolgozatként egy időjárás adatgyűjtőt/megjelenítőt épített, amelyben több hobbiját is egyesítette, úgymint a mikrokontrollerek világa, programozás és hálózat.

Tanulmányai folytatása miatt Budapestre került, ahol hamarosan egy nagyszerű munkalehetősége adódott, érdeklődésének megfelelő munkát végezhetett. A T-Sytems Magyarország Zrt. Cisco hálózatos junior rendszermérnök állására felvételt nyerve megtanulhatta a hálózatok üzemeltetését a nagyvállalatok által elvárt szinten, majd a munkája egyre inkább új projektek megvalósítására váltott át. A ranglétrát végigjárva előbb szervizmérnök, utána támogató rendszermérnök, majd rendszermérnök, jelenleg pedig szenior rendszermérnök beosztásban dolgozik kisebb-nagyobb LAN-WiFi-WAN hálózatos projekteken, emellett a hálózat implementációs csapat szakmai irányítója címet is magáénak tudhatja, valamint a belső utánpótlás nevelésben is aktív szerepet tölt be. Az itt eltöltött idő alatt több gyártói minősítést is beszerzett, a legmagasabb ezek közül a CCNP (Cisco Certified Network Professional) - Wireless, azaz vezeték nélküli hálózatokkal foglalkozó ága. Számos helyre betekintést nyert, ahová civilként nem lenne lehetőség. A belföldi cégeken és adatközpontokon túl a legérdekesebb talán Barcelonában a Cisco Live éves rendezvényének meglátogatása volt, vagy egy londoni adatközpontban egy hálózati eszköz cseréje.

A munkája kisebbik részében, illetve szabadidejében is érdeklődik a nem Cisco alapú hálózatos problémafelvetések megoldása iránt, ami többnyire költséghatékony projektek megvalósításakor jól jön.

Előadásában hallhatunk az IT szakma csoporton belüli irányzatairól, a hálózat, hibaelhárítás alapjairól és betekintést kapunk egy rendszermérnök hétköznapjaiba is.