« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Future Talks 2022

2022 a fiatalok éve, így az Európai Unió számos olyan programmal készül, mely során az ifjúságnak lehetősége van véleményt nyilvánítani és felszólalni.

Ennek a programsorozatnak a keretei között tudott megvalósulni a március 23-25. között Salzburgban megrendezésre kerülő Future Talks konferencia. Az esemény főszervezői a European Commission mellett az Akzente Salzburg és a Zukunft Europa civilszervezetek voltak. A pályázatok eredményességéről február első felében értesültünk Haraszti Kincsővel, aki ezúttal is útitársam volt. A hat meghívott országot - Ausztriát, Magyarországot, Németországot, Csehországot, Szlovákiát és Olaszországot - 5-10 fő képviselhette.

A háromnapos konferencia 4 fő témára összpontosított: környezetvédelem és fenntarthatóság, európai alapjogok, döntéshozatal és felelősségvállalás, valamint migráció és menekültpolitika. Az első nap ezek alapján osztottak minket csoportokba. Kincső a döntéshozatali, én pedig a migrációs szekcióba kerültem.

Másnap megkezdődtek a workshopok, ahol minden részleg moderátora mellé egy szakértő is érkezett az adott témában. Legtöbbjük a salzburgi egyetemről érkezett. A feladat az volt, hogy ezen a napon a szekciók megfogalmazzák kéréseiket az Európai Parlament számára, melyeket a zárókonferencián a szóvivők prezentáltak a meghívott képviselőknek. A 10 órás szemináriumokat, ötleteléseket és munkát egy „ismerd meg Salzburgot” kincsvadászat követte, mely során QR kódokat kellett keresni a belvárosban. Minden megtalált kódhoz egy kérdés vagy megoldandó feladat tartozott.

A napot az Akzente központjában zártuk, ahol egy közös pizzázás és karaoke party keretei között mindenki kiengedhette a gőzt.

A pénteki nap volt a konferencia fénypontja, ahol az országos média előtt összefoglaltuk az előző nap munkáját és kifejthettük kéréseinket. Az Európai Parlamentből jelen volt Herbert Dorfmann (Európai Néppárt), Thomas Waitz (Zöldek), Hannes Heide (Európai Szocialisták Pártja), valamint Salzburg tartomány kormányzója, Wilfried Haslauer és Salzburg város polgármesterasszonya. A 3 órás konferencia után egy állófogadás keretében a Chiemseehof belső udvarában lehetett kötetlenebb beszélgetést folytatni a politikusokkal.

A rendezvény lehetőséget adott a fiataloknak, hogy változásokat kezdeményezhessenek egész Európában. Beleszólhattunk a minket is érintő ügyekbe, valamint véleményezhettük a már eddig meghozott döntéseket. Mind a szervezők, mind a meghívott díszvendégek érdeklődéssel hallgattak minket. Rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk, amiért nagyon hálásak vagyunk. Ezúton is köszönjük a lehetőséget.

Király Panka
12.B osztályos tanuló