« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Münchenben jártunk

Az eredetileg pihenésnek induló és békés diskurzusokkal kecsegtető müncheni utunkat megváltoztatták a februári események. Az utazás során Haraszti Kincső 11.A osztályos tanuló volt a társam.

A JU Tegernsee csapatával még októberben a European Youth Event-en ismerkedtünk meg Strasbourgban. A német ifjúsági politikai párt küldetésének érzi, hogy beintegrálja a fiatalokat az EU-ba és megismertesse velük az Unió kínálta lehetőségeket.

Az orosz-ukrán krízishelyzet nyomán február 24-én pattanásig feszültek az idegek, és az oroszok megindították csapataikat Ukrajna számos, stratégiailag kulcsfontosságú területei ellen. A katonai események a mi programunkat is merőben átformálták, így február 27-én részt vettünk egy háborúellenes tüntetésen. A demonstráció központjában a szolidaritás állt, így minden transzparensen olyan szövegeket olvashattunk, melyek együttérzést fejeztek ki a háborúban érintettek iránt. A tüntetésen számos ifjúsági szervezet vett részt. Megindító volt látni, hogy egy ilyen helyzetben még az ellentétes politikai nézeteket valló emberek is egy ügyért mozdultak meg. Mindenki félretette a nézeteltéréseit és együtt, közösen kántálták a békét szorgalmazó énekeket, idézeteket.

A tüntetésen felszólaló emberek rokonai, hozzátartozói mind a fronton harcolnak, az országban rekedtek vagy valamilyen módon mélyen érintettek az ukrajnai harcokban. Megrázó érzés volt megtapasztalni a valóságot, mivel valós történeteket mondtak el, melyek akkor, abban a pillanatban és most is zajlanak.

Fontosnak tartom, hogy a nehéz időkben se feledkezzünk meg arról, hogy mindannyian emberek vagyunk. A háború egyaránt követel ukrán és orosz áldozatokat, ezért is lényeges, hogy amikor a háborúban elesettekre emlékezünk, ne állampolgárság alapján válogassunk!

Király Panka
12.B osztályos tanuló