« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Négy nap négy ország…

Iskolánk az Európai Parlament Nagykövet Iskolája. Az idei tanévben diákjaink egy csapata, a junior nagykövetek az Euroscola programban részt vettek egy versenyen, melynek témája az Európai Unió intézményrendszere volt, nyereményként pedig egy strasbourgi utazást kaptak az Európai Parlamentbe.

Hosszas szervezés (busz- és szállásfoglalás, banki tranzakciók, úti- és programterv készítése) után a junior nagykövetek 24 fős csapata - 12 másik tinódis diákkal kiegészülve - 4 pedagógus kíséretében 2023. március 29-én elindult a hosszú útra Franciaországba.

Az út során több megállót is betervezett az út fő szervezője, Csejteiné Libricz Henriett, aki szenior nagykövetként és iskolánk mesterpedagógusaként az EPAS program iskolai gondozását és a diákok versenyfelkészítését is végzi. Meglátogattuk az ausztriai Hallstatt festői városkáját, ahol a hegytetőn lévő Skywalk-ról csodás téli látvány fogadott bennünk. Dachauban a 2. világháborús koncentrációs tábor nem csak a történelem iránt érdeklődő diákokra tett mély benyomást.

A 2. napot kis csapatunk az Európai Parlamentben töltötte, ahol az Unió különböző országaiból érkező diákcsoportok több előadást hallgathattak meg. Többek között az Európai Parlament elnöke, Robert Metsola beszélt a nap témájáról, az esélyegyenlőségről, a nők és a nemek egyenjogúságáról, az Európai Parlament intézkedéseiről. Délután a diákok más országok diákjaival közösen workshopokban vitathatták meg a témát különböző szempontok szerint, végül a parlamenti képviselőkhöz hasonlóan szavaztak az egyes javaslatokról. Páratlan élmény volt a napot az EP plenáris üléstermében, a hemicycle-ban tölteni és az európai demokrácia működését tanulmányozni.

Késő délután mindenkinek lehetősége volt ismerkedni magával Strasbourggal: megnéztük a híres székesegyházat és a La Petit Venise elnevezésű óvárost is a város folyója partján. Este folytattuk utunkat, mivel másnap már egy másik francia kisváros, Colmar jellegzetes épületeit csodálhattuk meg. A kora délután viszont már Németországban ért bennünk. Tribergben a kakukkos óraparkot és a vízesést néztük meg, majd Svájcban a Rajna-vízesés nyújtott hatalmas élményt mindenkinek. A nap zárásaként még sétálhattunk Stein am Rhein – mely egy igazi ékszerdoboz festett homlokzatú épületei között.

Utolsó napunk délelőttjén még két programot sikerült beleszorítani az utazásba: először a híres Zeppelin Múzeumot néztük meg a Bodeni-tó partján, majd Bregenzben nagykabinos felvonóval felmentünk az 1064 m magas Pfänder-hegyre, ahonnan páratlan szépségű panoráma tárult elénk a Bodeni-tóra, Németországra, Ausztriára, Svájcra és mintegy 240 alpesi hegycsúcsra.

Köszönet a versenyzőknek és Csejteiné Libricz Henriett tanárnőnek ezért a nagyszerű lehetőségért. Az utazás során tanulóink gyakorolhatták nyelvtudásukat, élőben próbálhatták ki a nyelvórákon elsajátított ismereteiket.

Némethné Rádl Krisztina
igazgató

 

 

Élménybeszámoló Strasbourgi kirándulásról

2023. 03. 29-én hajnali 3-kor az iskola 36 diákja 4 kísérőtanár társaságában (Némethné Rádl Krisztina igazgatónő, Csejteiné Libricz Henriett osztályfőnök, illetve Szijártóné Lepsényi Ildikó és Németh Andrea tanárok) elindult felfedezőútjára.

Első megállónk az osztrák Hallstatt volt, amely a Jégvarázs látványvilágát inspirálta. Kétórás sétánk során megtapasztalhattuk a városka hangulatát: a szűk, macskaköves utcák, a kristálytiszta tó és a gyönyörű, hófedte hegyek teljesen elvarázsoltak minket. Hogy a települést egészben is láthassuk, siklóval felmentünk a kilátóhoz.

További 3 óra utazás után megérkeztünk a német Dachauba, ahol szemünk elé tárult a történelem egyik legsötétebb időszaka. A lágert a krematórium és egyéb borzalmak kegyetlen hangulatával hagytuk el.

 

Második napunkat is korán indítottuk, hiszen 7 óra után már úton voltunk Strasbourgba, az Európai Parlamentbe. Itt a csapat ketté vált: az egyik az Euroscola programjára ment, a másik pedig a városban kirándult, de nekik is lehetőségük volt idegenvezetővel megtekinteni a parlament belsejét.

A parlamenti csoport beszámolója

Rövid ellenőrzés után felragasztottuk a matricákat, amiket egész nap viselnünk kellett, majd megreggeliztünk. 10 órakor elkezdődött a program, melynek témája a nemek közötti egyenlőség volt. A délelőtt folyamán videochateltünk Evelyn Regnerrel, az EP alelnökével, illetve Alex Henry Wasunggal, aki a női jogok bizottságának titkára. Egy egyórás ebédszünet után folytatódott a nap: egy parlamenti ülést kellett eljátszanunk. Ennek során elmondhattuk a véleményünket a témával kapcsolatban. A parlamentben tett látogatásunk vége egy záróbeszéddel fejeződött be, amelyben megköszönték aktív részvételünket.

 

A városnézők beszámolója

Az Európai Parlament bejárásával kezdtük a napot. Itt megcsodálhattuk az épületet, interaktív kiállításon vettünk részt és egy rövid filmet is megnéztünk az Európai Unió történetéről és legfontosabb feladatairól. Beülhettünk a plenáris ülésterembe, ahol az Euroscola programját hallgathattuk egy rövid ideig. A Parlament után felfedeztük Strasbourgot. Első megállónk a Katedrális volt a maga gyönyörű külső és belső építészetével, a festett üvegablakokkal és a világ egyik legnagyobb asztronómiai órájával. Itt elidőztünk egy kicsit, majd Strasbourg óvárosában, Petit France-ben sétáltunk. Ez a városrész az UNESCO világörökség része.

Itt még nem ért véget a strasbourgi napunk. A zuhogó eső ellenére elindultunk a belvárosba, ahol a városnézők csoportjával egyesülve megcsodálhattuk a város gyönyörű utcáit, és szerencsére az idő is kedvezett nekünk, hiszen a nap végére kisütött a nap. Néhány kellemesen eltöltött óra után elindultunk Colmarba, ahol este szabadidőnkben sétáltunk a környéken és elmentünk vacsorázni.

A harmadik napunk a vízesések napja volt. Mielőtt megcsodálhattuk volna a vízeséseket, betértünk egy kakukkos óra múzeumba, ahol a világ legnagyobb kakukkos órája található. Ezután két vízesést néztünk meg: a tribergit és a svájci Rheinfallt. Mindkettő gyönyörű volt, azonban időszűkében sietnünk kellett. A svájci csokoládévásárlás sem maradhatott el, a különlegességeket Stein am Rheinben szereztük be családtagjainknak. Napunkat a német Singen városában zártuk.

Utolsó napunkat újult erővel kezdtük. Friedrichshafenben bementünk a Zeppelin Múzeumba, majd – utolsó programként – libegővel felmentünk egy hegy tetejére, ahonnan csodálatos kilátást nyerhettünk a Bodensee-re, majd a sok programtól kifáradtan elindultunk hazafelé.

Vocelka Virág, Homlok Anna, Balogh Ádám, Szabó Szonja
12.B osztályos tanulók