« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Az első félév uniós programjai iskolánkban

Immár harmadik éve tagja gimnáziumunk az EPAS-iskolák (az Európai Parlament Nagykövet Iskolája) nemzetközi hálózatának. Az elmúlt években a pandémia miatt a programhoz kapcsolódó tanulmányutak nagy része elmaradt, az idei tanévben viszont újra lehetőségünk volt utazni, ismereteinket bővíteni.

Szeptember végén iskolánk szenior nagyköveteként kétnapos tanulmányúton vehettem részt Brüsszelben. Első nap az Európai Bizottság, második nap az Európai Parlament épületébe látogattunk el. Hallhattunk előadásokat az oktatás kihívásairól, a dezinformáció elleni küzdelemről, az éghajlatváltozásról, a gazdasági helyzetről, az EU munkájáról, találkozhattunk európai parlamenti képviselőkkel stb., de a legfontosabb talán az volt, hogy sokat beszélgethettünk azokkal a kollégákkal, akik részt vesznek az EPAS programjában.

Október közepén pedig junior nagyköveteinknek adódott a lehetőség, hogy közülük öten részt vehessenek Budapesten a „Hallasd a hangod!” elnevezésű kétnapos konferencián, ahol az ország különböző részeiből érkező diákokkal találkozhattak nagyon érdekes és színvonalas programokon. Voltak érveléstechnikai, önismereti és skillekről szóló workshopok, kvízjáték és vetélkedő, előadás a fiatalok uniós lehetőségeiről, kerekasztal-beszélgetés Jaume Duch-sal, az Európai Parlament szóvivőjével, a Kommunikációs Főigazgatóság főigazgatójával, majd Deutsch Tamás európai parlamenti képviselővel stb. Nagyon tartalmas két nap volt, ahol nemcsak ismereteiket bővíthették a fiatalok, de közös élményeket is szerezhettek. Diákjaink nagyon jól érezték magukat a rendezvényen.

Hagyományainkhoz híven ismét több csapatunk is részt vett a 4 for Europe elnevezésű, uniós tematikájú versenyen. Az első, online forduló során voltak elméleti feladatok, például az uniós intézmények működésével kapcsolatban, és voltak gyakorlati, kreativitást igénylő feladatok is, mint a plakát- és filmkészítés. Egy csapatunk jutott tovább a területi fordulóba, melyet Győrben rendeztek. Itt sokféle feladat várt a csapat tagjaira: az elméleti tesztfeladatokon túl a csapatoknak kellett például európai utazást és ifjúsági napot is szervezniük meghatározott kritériumok alapján. A csapatunk tagjai voltak: Bakodi Csenge, Kertész Dominik, Hérincs Lili és Rozmán Nikolett, mindannyian 10.B osztályos tanulók, akik végül a 6. helyet szerezték meg.

December 19-én, még a téli szünet előtt rendeztük meg iskolánk hagyományos Európa-napját. Felváltva két-két évfolyam vett részt a két helyszínen zajló eseményeken: voltak budapesti előadóink, akik főként az EU fiataloknak nyújtott lehetőségeiről meséltek interaktív feladatokkal kiegészítve a bemutatót, és volt uniós tematikájú vetélkedő is, melyben már a karácsonyi hangulatot, szokásokat is megidéztük.

A múlt héten iskolánk juniorokból álló csapata ismét részt vett az Euroscola elnevezésű online vetélkedőn, melyen az országban működő mintegy hatvan EPAS-iskola diákjai indulhattak. Az előző évektől eltérően a kérdések témája nem általánosságban az Európai Unió volt, hanem konkrétan az uniós intézmények. A tét is nagyobb volt, mint az előző években, hiszen újra lehet strassbourgi utazást nyerni, melynek során az Európai Parlamentben tölthetnek el egy teljes napot a diákok. Diákjaink nagyon ügyesen szerepeltek, hiszen a csöppet sem könnyű 30 kérdésből 29-re jól válaszoltak, így 58 pontjuk lett a megszerezhető hatvanból. Hamarosan kiderül, hogy mindez mire lesz elég.

Azt gondolom, hogy nagyon tartalmasan telt az első félév EPAS-iskolaként, sok programunk volt. Reméljük, hogy hasonlóan mozgalmas lesz a következő félév is.

2023. január

Csejteiné Libricz Henriett
szenior nagykövet