« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Föld napja, fenntarthatósági témahét, Tavaszi Nagytakarítás és egy édes mosoly
Jó tett helyébe jót várj!

Csipkebozótban alvó szemétkolóniák csendjét lelkes szemétszedők verték fel a fenntarthatósági témahéten. És milyen jól tették!

Megszoktuk már, hogy bármerre megyünk, kósza hulladékokkal találkozunk? Egy bolt parkolójában már fel sem vesszük… autóban ülve messzebbre nézünk – a távlat még oly reményteli. De ha kisétálunk a határba, ugye nem természetes, amit látunk? Még nem gázolunk a szemétben, éppen csak az út mentén kísér/t a látvány.

A „Tavaszi Nagytakarítás” akció sok éve hívja fel a figyelmet környezetünk védelmére. A Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület a pandémia idején is meghirdette az eseményt: egyéni szemétszedésre hívták a sárváriakat. Az összegyűjtött szemetet a Sárvári Aréna parkolójában elhelyezett konténerhez lehetett elvinni. A szemétszedésről készült fényképekkel pályázni is lehetett: két ajándékcsomag várt kisorsolásra.

A szelektív szemétgyűjtés fontos cél iskolánkban és otthon is. Üzenet értékű, hogy csatlakoztunk a felhíváshoz. Mi az üzenet? Sokféle választ meg lehetne fogalmazni, de számomra idén a legfontosabb az volt, hogy nem egyedül kell megküzdenünk egy globális problémával! Diákjaink, kollégáink képeivel találkozhattunk a közösségi oldalakon. Ahogyan ebben az évben már oly sokszor, külön-külön és valahogy mégis együtt tettünk valami jót.

A bölcs merengés után jöhet a mosolygós címlapsztori. Úgy alakult, hogy rövidke családi programunk nyilvános fórumok híradásaiba is bekerült.

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/korulneztunk-vas-megyeben-hol-takaritanak-tisztitanak-kozossegi-osszefogassal-4846450/

https://www.facebook.com/sarvarlenduletben/posts/5391022087635701

https://www.facebook.com/sarvarlenduletben/posts/5418061804931729

 

A város szélén lakunk, tehát néhány nagy zsákkal, kesztyűvel felszerelkezve indultunk el a kiszemelt bozótoshoz. Egy régen földre hullott „Szemét lerakása Tilos” tábla volt a bevezető gondolat. A csalitosnál aztán fél óra alatt változatos szemétségeket húztunk ki az avarból. Némelyiket a csipkebozót már úgy védelmezte, mint kedves kincsét. Úgyhogy dacos, harcos jókedvünk kerekedett. Időközben nézőink is akadtak, felkeltettük nemcsak „Csipkerózsikát”, de a média figyelmét is. Így hát fényképezkedve, nyilatkozva, teli zsákokkal zártuk az akciót.

A kisorsolt ajándékcsomagot köszönjük, a sok csomagolóanyagot apránként távolítjuk el a termékekről, és a megfelelő szemétgyűjtő edényekben helyezzük el.

Grodvaltné Martos Veronika
gimnáziumi tanár