« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Hivatalosan is az Európai Parlament Nagykövet Iskolája lettünk

2020. december 9-én a járványhelyzet miatt online díjátadó keretében vált iskolánk a mintegy 50 magyar EPAS-iskola közösségének tagjává. Az Európai Parlament 2017-től minden tagállamban elindította Nagykövet Iskola programját. A program célja a fiatalok figyelmének felkeltése Európa és az európai parlamenti demokrácia iránt: a tanév során különféle iskolán belüli és kívüli programon keresztül aktív ismereteket nyújtva nekik az Európai Unióról és különösen az Európai Parlamentről.

Az előző években a díjátadóra ünnepélyes keretek között Budapesten, az intézményvezetők, a Szenior és Junior Nagykövetek részvételével került sor. Most azonban ez nem volt lehetséges, így az iskolákat képviselő Szenior Nagykövetek számoltak be az előző tanév munkájáról és a jövőbeli tervekről, elképzelésekről.

Bár az első félév egy része már a digitális oktatás keretei között zajlott iskolánkban is, mégis több program segítségével bővíthették uniós ismereteiket diákjaink. Október közepén egy busznyi diákunk Budapestre utazhatott, ahol egy jutalomkirándulás keretében interaktív EU-órán és városnézésen vehettek részt.

Junior Nagyköveteink két vetélkedőn is elindultak: az Euroscola témája az Európai Unió működése. Az országos online verseny díja az idén az utazások korlátozása miatt sajnos nem strasbourgi parlamenti látogatás volt, de tanulóink így is nagyon örültek az első öt helyezettnek járó ajándékcsomagnak. A csapat tagjai voltak: Bolla Lili, Biró Dorina, Horvát Lilla, Pup Dorina és Süle Csaba (valamennyien a 12.B osztály tanulói).

A másik versenyen, melynek címe „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!”, idén indult először csapat iskolánkból. A vetélkedő célja, hogy a középiskolás diákok jobban megismerkedjenek a demokráciával, a választásokkal és az uniós intézményekkel. Az első, online fordulóban, melyen 120 csapat vett részt, harminc perc alatt kellett 66 kérdést megválaszolni, melyek főként a választási rendszerekhez és a demokratikus intézményekhez kapcsolódtak. Bár nem volt könnyű, csapatunk jól szerepelt, csupán két ponttal maradt le a továbbjutásról.

A második félévben szeretnénk új, érdeklődő diákokat is bevonni a közös munkába. Lesz lehetőség ismét magyar és külföldi EP-képviselőkkel (valószínűleg egyelőre online) találkozni, beszélgetni; online részt venni a strasbourgi parlamenti ülésen az Euroscola program keretében; a diákok ismereteit bővíteni EU-tanórán és budapesti továbbképzésen, stb. Szeretnénk tavasszal valamennyi diákunk számára végre megszervezni az Európa-napot, reméljük, lesz rá lehetőségünk.

Csejteiné Libricz Henriett
Szenior Nagykövet