« 2024. május »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Korona 2019

Burka Gréta

Szívem fölött

Az ismert képek, néha rejtve, titokzatos távolba burkolózva hatnak ránk

textil, textilfesték

Polgár Teodóra

Rejtve is velem

Olyan motívumot választottam, ami megtetszett a korona egyik képéről, de azthiszem csak én tudom, hogy mi az eredete. Az osztálytársaink között azonban felismerjük már ezt a mintát. Ez a titkos összekötő kapocs szerep a koronára és ránk magyarorkra is igaz.

textil, textilfesték

Sümeghi Lili Anna

Velünk élő mintázat

Részletek és töredékek, amik sokszor önmagukban nehezen ertelmezhetők, később magyarázatot nyernek.

textil, textilfesték

Szabó Gréta Anna

Nyomás és lenyomat

A nyomás kifejezés és a műben alkalmazott technika utalhat a nemzetünk hányattatott sorsára. A szétszabdalt, múltbéli papírlapok adta alap a sokféle hírre, napi történésre, ami aztán múlttá vált. A Szent Korona mint egy templomszerű boltozat lebeg a kép közepén, a körülötte feltűnő kép részletei egy hármas trtiptichont idéznek meg, ami akár nemzeti imánk imádságra hívó oltára is lehetne.

montázs, újságpapír, ragasztó, saját készítésű nyomódúc

 

Szaksz Dorka

Ölelő-olvasztó

A textilképen a korona motívumai színekké és formákká olvadnak össze egy körforgásszerű egyesülésben. A természetes anyagok és az üveg együttes alkalmazásában ráismerhetünk  a korona ékköveire, vagy a magyar lobogó színeire.

textil, kártolt gyapjú, üveg

 

 

Toldi Adél

Jelenés

A textilfestés folyamata csak részben volt irányított, a kialakult kép spontán. A színek kissé kavargó, kék sárga kontrasztja egyszerre vidám és elgondolkodtató. A Korona tetején imbolygó kereszt, mint egy kérdőjel hajlik az égnek.

textil, textilfesték

Horváth Diána

Hordom, hordozom

A kis korona minta a számomra olyasmi, mint másoknak a tetoválás: láthatóvá tesz egy belső tartalmat. A korona a pólómon egy kis nemzeti büszkeséget jelent. Az egyik zománcképről kölcsönzött kis lépő állat pedig kifejezi számomra a lelki bátorságot, és az állatok iránti mélységes szeretetemet.

textil, textilfesték