« 2021. október »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Szent Mihály napi termésünnep

A vetélkedő hagyományosnak mondható fordulói évről évre színesednek, az „Életrevaló Tinódisok” szlogennel érezhetően bővült a megmérettetések köre.

Idén iskolánkat is felkérték, hogy jelenjünk meg a Szent Mihály napi forgatagban: termésekből készült figurákkal, jelenetekkel ünnepeljük meg a lassan őszbe forduló időt.

A műveltségi vetélkedőre tehát minden osztály készíthetett egy-egy termésbáb párt. A történelmi személyiségeket színes levelekből, gyümölcsökből, vicces formájú tökökből lehetett elkészíteni.

A Szent Mihály napi forgatag nagyszínpadának közelében a pályaművekből szombaton berendeztük a saját kis standunkat.

Népszerű volt Rómeó és Júlia alakja. Az egyik jelenetben a még viruló szerelmespár nézett ránk, a másik két képben a hadakozó családokat és végül a halott szerelmespárt ismerhettük fel. Ennél tömörebben aligha lehetett volna összefoglalni a szerelmesek szomorú históriáját.
A vérfagyasztó jelenetek sorát Báthory Erzsébet alakja folytatta, akit férje, Nádasdy Ferenc oldalán láthattunk. A történészek által vitatott szörnyű legendákat a pompásan megalkotott kis figurák kedvessége feledtette.

A kiállítás különleges mesterműve volt egy hatalmas tökből precízen kifaragott Disney álompár is. Őket a bemutató idejére Nádasdy Tamásként és az ő szerelmetes Kanizsai Orsolyájaként emlegettünk.

Végül, de nem utolsó sorban, vidám és szertelen, tököcskékből kialakított járműveket, lényeket is kiállíthattunk az 1/13.TV osztály tanulóinak jóvoltából.

Habár az eső néha a Posta térig lógatta a lábát, végül vidáman, teázgatva, sütizgetve telt az idő. Mellettünk megtekinthettük a nádasdys és a  gárdonyis gyerekek kreatív munkáit is, nyilatkoztunk és beszélgettünk, fogadtuk a zsűrit és örvendeztünk a hatalmas ajándékkosárnak, amit kaptunk.

A műveltségi vetélkedő 0. fordulójában pontot szerzett a 9.B, 9.C, 11.C, 12.A és az 1/13.TV osztály.
A legszebb termésbábok készítői voltak:

  • Vocelka Virág 9.B
  • Kiss Bianka 9.C
  • 11.C
  • Fukszberger Júlia és Varga Orsolya 12.A
Grodvaltné Martos Veronika