« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Szabadidős tevékenység - Színházlázogatás

A Flex Hungary jóvoltából idén újra 28 diák és 3 kísérő tanár látogathatott el 2019. december 16-án a zalaegerszegi színházba, ahol a Zrínyi 1566 című rock musicalt kaptuk karácsonyi ajándékként a cégtől. Hatalmas élmény volt a darab, melyben a Zrínyi Miklós grófot megszemélyesítő Jászai-díjas énekest, Sasvári Sándort láthattuk és hallhattuk a többi kiemelkedő színész mellett.

A darabban elindul egy nyomozás. A török nagyvezír, Mehmed, s tőle függetlenül az osztrák fővezér, Salm, megpróbálja kideríteni, Zrínyi hősi helytállásának mi lehetett a mozgatórugója. Az ostrom ideje alatt játszódó cselekmény egymás mellé rakott momentumai felvetik a kérdést: lehet, hogy a világtörténelem legnagyobb politikai gyilkosságának vagyunk tanúi?

Zrínyi úgy zárkózott a várba, hogy ez számára nem lett volna sem szükséges, sem kötelező, és még az ostrom utolsó napján is maradt két választása: megadja magát, vagy meghal. Ő az utóbbit választotta. Ezzel elkerülte a fogságba esést, és azt, hogy személye alku tárgya legyen a következő béketárgyalásokon.

A várvédők hősiességének révén a szultáni hadjárat kudarcba fulladt. Zrínyi és kortársai heroikus küzdelmének köszönhetően az Oszmán Birodalom folyamatos lépéshátrányba került. Zrínyi Közép-Európa közös hőse. A horvát grófból magyar arisztokratává emelkedő, elkötelezett törökellenes katonára és politikusra joggal lehet büszke minden magyar és horvát.

A darab alatt feleleveníthettük történelmi ismereteinket, ill. hatása alá kerültünk a nagyszerű rendezői megoldásoknak és a színészek csodálatos alakításának.

Némethné Rádl Krisztina
szabadidő-felelős