« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Szabadidős tevékenység - Színházbejárás

2019. december 11-én a pályaorientációs nap keretében ellátogathattak diákjaink a szombathelyi Weöres Sándor Színházba, ahol megtudhatták, hogy a színészeken túl még milyen más foglalkozású emberek dolgoznak.

Egy túra keretén belül megismerkedhettek az épülettel, betekinthettek az olyan helyiségekbe is, melyek el vannak zárva a nézők elől. Eközben pedig olyan szakmákat mutattak be, mint pl. az öltöztető, akinek nemcsak az a dolga, hogy előkészíti a ruhát az előadásra, hanem segít egy bonyolultabb ruhát fel is venni. Ha esetleg a ruha előadás közben elszakad, azt ott azonnal helyre kell állítani úgy, hogy a néző ne vegye észre.

A színpadi ügyelő az egész darab alatt figyel, hívja a színészeket a színpadra, ügyel arra, hogy minden rendben menjen. Ha esetleg eltörik valami, akkor szól a kellékesnek, aki azt egyből viszi vagy keres helyette mást. Az ő munkája sem merül ki ennyiben, hiszen ha egy kelléket nem lehet beszerezni, akkor azt a rendező által megálmodott módon el kell elkészíteni.

Ott van persze még a fodrász és sminkes munka is. Nekik úgy kell elkészíteni a hajat vagy a sminket, hogy az esetleges ,,extrém” körülményeket is kibírja a színpadon. Talán ami a legnagyobb felelősséggel járó munka, az az építőké, akik a díszleteket építik. Hiszen egy-egy díszleten a színész jár, mászik, ugrál, így annak stabilan kell állni, nem dőlhet össze.

A délelőtti programot még izgalmasabb tette Horváth Ákos színész, aki végig a csoporttal volt a bejárás alatt, és különböző storykat mesélt. Elmesélte, hogy előfordul néha, hogy a ruha, a smink vagy a haj lehet, hogy olyan, amilyennek a rendező elképzelte, de ha a színész nem érzi jól magát benne, akkor bizony újat kell készíteni, változtatni kell rajta.

Minden helyszínen kaptak a diákok egy kis tárgyat: sapkát, mellényt, szövegkönyvet, melyeket a bejárás végén hasznosítottak. Ugyanis a program végén egy rögtönzött kis produkcióban vehettek részt, melyben közülük kerültek ki a színészek, az öltöztetők, a fodrász, a rendező, a rendezőasszisztens és a súgó is.

Nagyszerűen telt el a délelőtt. A résztvevők megismerkedhettek olyan foglalkozásokkal, melyekkel a mindennapokban nem gyakran találkoznak.

Némethné Rádl Krisztina
szabadidő-felelős