« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
A siker bástyái

A BGE Gazdálkodási Kar Zalaegerszegen immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a Siker kulcsa c. közgazdasági versenyt középiskolások számára. A hagyományoknak megfelelően a gimnáziumunk csapatot indított a megmérettetésre. A 11.A-ból hárman vágtunk bele a kihívásba: Góczán Péter, Góczán Pál és jómagam, Juranits Richárd.

A versenyre nagyon nehéz volt készülni, mert a szervezők minden évben újabb és újabb ötletekkel állnak elő. Az idén sem volt ez másként. A megnyitó után kiderült, hogy ebben az évben a duális képzés lesz a központi téma, és esetleírások alapján kell majd négy feladatot megoldanunk. A feladatoknak nem volt sorrendje, szóval szabadon kiválaszthattuk, melyikkel kezdünk. Az egyik esetleírásban meghívót kellett elkészíteni egy adott duális képzéssel kapcsolatos rendezvényről. Ezt először magyar nyelven csináltuk meg, ezután lefordítottuk angol nyelvre. A feladat második felében ehhez a rendezvényhez kapcsolódó programtervezetet kellett elkészítenünk. A második feladatban a környezetbarát közlekedési eszközök használatáról egy plakátot kellett megterveznünk. Éppen ezen feladat megoldása közben szólították a csapatokat, hogy adják elő az előre elkészített, a közgazdász szakma jövőjéről szóló prezentációkat. A következő feladat egy matematikai feladat volt, amelyben a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban kellett elemzést végeznünk. Az utolsó munkánk egy ökológiai feladvány volt, amelyen a Kampusz fenntarthatósági problémáira kerestünk megoldást.

A verseny jól szervezett volt. Míg a zsűri értékelte a megoldásokat, ebédeltünk, majd a NAV keresőkutyás bemutatóján vettünk részt. Az eredményhirdetésen kiderült, hogy a döntően közgazdasági szakgimnáziumokból érkező 24 csapatból mi a 8. helyezést értük el, így ezüstminősítést kaptunk. Igaz, hogy a mezőny első harmadának végén végeztünk, az eredményünket mégis előkelőnek éreztük, hiszen a jobb helyezést elért csapatok döntően 12-13. évfolyamos, közgazdaságot tanuló diákokból álltak. A zsűri ugyanakkor a prezentációnkat különdíjjal jutalmazta!

Sok értékes nyereménnyel és tapasztalattal értünk haza. Úgy döntöttünk, hogy jövőre a Bástyák megpróbálnak sakkot adni a többi csapatnak.

Juranits Richárd
11.A osztályos tanuló