« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Végh Martin novella- és meseíró, meseillusztráló emlékverseny

Lackfi János versében a bűvészről beszél, a bűvészről, aki már fásultan termeli a csodát. A mi kis bűvészeink is évről évre termelik a csodát, azonban nem fásultan, hanem kedvvel, lendülettel, hittel. Félig gyermekként, félig már fiatal felnőttként próbálgatják önmagukat: figyelik a körülöttük lévő világot, megélt élményeiket tapasztalattá gyúrják, szabadon szárnyaló fantáziájukat varázslattá formálják. Mint a bűvész. S így végül mindebből műalkotás születik: egy történet, egy kép. Végh Martin – egykori kedves tinódis diákunk, meseírónk - emlékére az idén negyedszer születtek pályaművek: 18 irodalmi  (novellák és két esszé) és 10 képzőművészeti (diorámák). A történeteket végigolvasva kirajzolódnak azok a témák, amelyek a mai tizenéveseket foglalkoztatják: útkeresés, boldogságkeresés, választás jó és rossz között, egymásra figyelés, kiközösítés, hiány, elfogadás, teljesítmény és siker vagy kudarc. 18 színvonalas pályamű érkezett be az idén, csak egy-egy pontkülönbséggel értékelte a zsűri az egyes munkákat jelezvén a kiegyenlített színvonalat. Mielőtt ismertetném a végeredményt, szeretném felhívni figyelmüket egy új kezdeményezésre, amely e pályázatból nőtt ki. Tavaly érettségizett diákunk, Pipics János, aki minden évben a pályázat nyertesei között szerepelt alkotásával, és már önálló kötettel is rendelkezik, ősszel indított sárvári irodalmár diákok számára egy online felületet Végh Martin Társaság címmel. Már több szám is megjelent, nagyon igényes munka. Kérem, keressék a weboldalt, olvassák a diákok írásait!

Pernecker Csilla
magyar nyelv és irodalom, ének-zene szakos középiskolai tanár

 

A novellaíró verseny díjazottjai:

I. Biró Dorina és Szijártó Dorka 9.B

II. Nyirádi Virág a Nádasdy Ált. Isk. 8.A osztályos tanulója

III. Pup Dorina 9.B
IV. Bolla Lili 9.B és Szalai Franciska 11.A
V. Szaksz Dorka és Szabó Fanni 9.B
VI. Neuliszt Áron 9.B és Hujber Fanni Nádasdy 6.B
VII. Tar Fanni 9.B és Balogh Viktória 11.C
VIII. Horvát Lilla és Kondics Dominika 9.B, Csizmazia Bianka Nádasdy 6.B
IX. Kiss Dorina 9.B
X. Bogdán Cintia és Giczinger Benett 9.B

 

Illusztráló pályázatunk témája idén a magyar mondák világa volt. A pályamunkák diorámák. Mint látható, ezek térbeli képek. Sokféle módon készíthető dioráma, az itt látható megoldások papírrétegek komponálásával születtek. A műveket 10. évfolyamos diákjaink készítették rajzórákon. Kettesével, esetleg hármasával dolgoztak, de a folyamat nagyobb összefogást is eredményezett. Például az egyes képrétegeket elválasztó ún. távtartókat vastag hullámkartonból kellett darabolni, ami nem volt egyszerű feladat. Akinek maradt távtartója, továbbadta a többieknek, ha volt energiája, még felcsapott távtartó készítő kisiparosnak is, ezzel segítve a többiek munkáját.

A feladat mindenkinek megdolgoztatta a szürkeállományát, és miután a kezdeti tanácstalanság elmúlt, mindenki munkához látott, fogyott az idő, folyt a tus, kimerültek a technocol készletek és végül csodálatos művek születtek. Köszönöm mindenkinek a munkáját, gratulálok mind a két osztálynak!

A legkedvesebb téma kétségkívül a csodaszarvas motívum volt, de láthatóak képek a vérszerződésről, a tordai hasadékról, a nándorfehérvári diadalról vagy Szent Lászlóról, Mátyás királyról is.

A pályaművek sorrendjét kollégáim szavazatai alapján állítottam fel, akiknek segítségét szintén köszönöm. A pontozás során a 22 pályaműből 13-ra érkezett szavazat. Ebből jól látszik, hogy a zsűri nehéz helyzetben volt, hiszen nagyon sokféle műalkotás tökéletes a maga módján, de végül megszületett az eredmény.

Grodvaltné Martos Veronika
szaktanár

Helyezettek

1. Keresztes Evelin, Sümeghi Lili 10.B

2. Feitli Vivien, Somogyi Fanni 10.A

3. Csonka Mirtill, Pető Léna 10.B

Németh Enikő, Németh Fanni, Németh Rebeka 10.A

Különdíjasok

Fukszberger Júlia, Barasits Gréta 10.A

Németh Viktória, Sárosi Bence 10.B

 

Szavazatok érkeztek további munkákra is, ezért könyvjutalomban részesültek:

Kiss Gábor, Görög Gábor 10.A

Varga Dávid, Bíró Balázs, Gergelics Martin 10.B

Horváth Fanni, Kocsis Réka, Polgár Teodóra 10.B

Hajas Dorina, Vigh Henrietta 10.A

Varga Orsolya, Orosz Adrián 10.A

Csitkovics Petra, Mészáros Anna 10.B

Horváth Diána, Toldi Adél 10.B

Hegyi Gabriella, Varga Fanni 10.A

 

 


 

 

Végh Martin

Kedves Diákok!

Végh Martin – egykori „tinódis” diákunk – emlékére novellaíró, valamint meseillusztráló versenyt hirdetünk.

A novellaírás témakörei a következők

1. Illeszd be ezt a részletet az általad írt történetbe! (Az idézet szerepelhet a történet elején, közepén vagy végén.)

„…torkán akadt a hang. Zavarában föl akart állni, de minthogy már állt, csak leülni volt módja. Le is ült, majd a telefonkagylóval sebesen kefélni kezdte a cipőjét, de aztán észbe kapott, és gyorsan zsebre vágta a kagylót.”

2.  A történet szituációja a következő:

Vajon engem néznek? Semmi kétség: eltévedtem.

A novella maximum 2 gépelt oldal lehet 12-es betűmérettel, másfeles sortávolsággal. Egy pályázó egy történetet adhat be. A pályázat jeligés.

A meseillusztráció témája

A pályázó készítsen diorámát egy régi magyar mondához kapcsolódóan.

Minta a diorámához: http://www.blackbookgallery.com/artists/hari-deepti/

 

Beadási határidő: 2018. február 2.