« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Parlamenti látogatás

Osztálytársaimnak és nekem olyan élményben volt részünk, amely nem sok embernek adatik meg. Eljutottunk a Parlamentbe, ahol játékosan bővíthettük ismereteinket annak működéséről, illetve plenáris ülést is láthattunk.

Délelőtt 10 órakor érkeztünk az Országházba, ahol először is a szokásos biztonsági ellenőrzésen estünk át. Ezután az ország más részéből érkező, hozzánk hasonló korú diákokkal mérhettük össze tudásunkat a parlamenti kvízben. A győztes csapat jutalma egy finom torta volt. Az a csapat nyert, amelyben én is benne voltam. Ezután a könyvtárról hallhattunk érdekességeket, és a kedves idegenvezetők megmutatták nekünk a könyvtár legnagyobb és legkisebb könyvét, amely számomra nagyon érdekes volt. Majd magát a könyvtárat is szemügyre vehettük, melynek ablakai éppen a Dunára néznek, csodás panorámát nyújtva az olvasók számára. Kaptunk ebédet is, illetve elfogyaszthattuk a győztesnek járó tortát. Utunk a kupolaterembe vezetett, ahol láthattuk a Szent Koronát, majd az országgyűlési őrség néhány tagja tartott nekünk bemutatót. A következőkben egy parlamenti képviselő előadása után kérdezni is lehetett tőle. Ezután szituációs játékban vehettünk részt, igazi képviselőként vitázhattunk egymással. Óriási élmény volt miniszteri székben ülni. Ezek után számomra a nap fénypontjaként megtekinthettünk egy plenáris ülést, ahol ismert politikusokat halhattunk felszólalni. Végül láthattuk a Parlament gyufaszálakból készített kicsinyített mását, végigvezettek minket az épület néhány ismert termén, és érdekességeket tudhattunk meg az épületről.

Azt hiszem, ez a nap mindnyájunknak felejthetetlen élmény marad, hiszen testközelből tapasztalhattuk meg a képviselők munkáját, akiknek a döntései a mi életünket is meghatározzák. Az épület minden szegletében érezhettük a történelmet, és elképzelhettük, hogy mennyi nagy magyar járta már végig ugyanezeket a folyosókat.

Szabó Márton
12.A osztályos tanuló