« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Kíváncsi természet: „éremeső” a Bolyaiban
Fizikafaktosaink kategóriájukban egyedüliként nyertek aranyat.

Talabér Csaba, Kassas Márk, Horváth Péter 12.A osztályos tanulók

Sebesi Patrik, Monostori Patrik, Hegyi Balázs 10.B osztályos tanulók

Németh Julianna, Juranits Richárd, Horváth Cintia 9.A osztályos tanulók

 

A NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt a helyszíne október 10-én szombaton a TÁMOP 3.1.3-11/2-2012-0001: a természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban (Öveges program) „Kíváncsi természet” című projekt keretében megrendezett versenynek. A megmérettetést az integrált szemléletű oktatás jegyében nem egy-egy természettudományos tantárgyhoz kapcsolódva hirdették meg, hanem témakörök megadásával úgy, hogy a 3. osztályos nebulóktól a 12. osztályos diákokig eséllyel vetélkedhettek a háromfős csapatok a jó eredményért.

Az agytorna során egy korábban, még az alma máterben kidolgozott kísérletet kellett bemutatniuk és megvédeniük egy előzetesen megadott témakörben max. 10 perc időtartamban a tanulóknak. Ezután került sor a helyszínen ismertetett probléma megoldására a laborban rendelkezésre álló eszközökkel 15 perc időtartamban. A produkciókat értékelő zsűri tagjai a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium természettudományos pedagógusai és a versenyre nevező csapatok kísérő tanárai voltak. Minden csoport a teljesítményének megfelelő díjazásban részesült: a 80-100% közötti pontszám aranyérmet, a 60-79,99% ezüstérmet, a 30-59,99% bronzérmet „ért”.

Iskolánk három csapattal indult. A 9.A osztályból Horváth Cintia, Németh Julianna és Juranits Richárd  a „Frozen Florida” nevű molekuláris gasztronómiai édességgel kínálták a bírálókat. A 10.B tanulói, Hegyi Balázs, Monostori Patrik és Sebesi Patrik a Zombi banánnal ijesztegették a nagyérdeműt. Gacs tanár úr vezetésével a fizika fakultációsok - Horváth Péter, Kassas Márk és Talabér Csaba – a nyomásváltozás hatását demonstrálták a forráspontra. Míg a kilencedikesek ezüst, addig a többiek arany minősítést szereztek (a fizikafaktosok kategóriájukban egyedüliként).

Összegzésként elmondhatjuk: gazdagodva a problémafeladatok megoldásának innovatív tapasztalataival, egy olyan seregszemlén vehettünk részt, ahonnan senki sem távozott csalódottan, sem üres kézzel. Alig várjuk a folytatást: jövőre Veletek, ugyanitt!

Takács Attila
biológia-kémia szakos tanár