« 2022. november »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
QR kód túra Sárváron
…egy ötlet megvalósulása

A Global Travel and Tourism Partnership (GTTP) által szervezett Research Award elnevezésű versenyen 2014 novemberében a franciaországi Nizzában angol nyelven mutatta be két diákunk (Laczó Bettina, Lőke Anna) Az okostelefonok és a QR kód szerepe Sárvár idegenforgalmában című projektjüket. A hazaérkezésük után a lányok - a feladaton dolgozó másik három tanulóval (Agócs Alexandra, Kupi Zsófia, Laczó Liliána) kiegészülve a Spirit Hotelben a Sárvári TDM tagjai előtt is prezentálták dolgozatukat. A helyszínen kiderült, hogy a város turisztikai fejlesztési koncepciójába beleilleszthető a QR kód túra ötlet.

Az azóta eltelt másfél évben a sárvári TDM uniós pályázat segítségével kialakította a várost behálózó tematikus útvonal-rendszert a hozzá kapcsolódó mobil-applikációval. Az útvonalakat jelző táblákon kaptak helyet a mobiltelefonokkal leolvasható smart QR kódok is. A kódok mögötti digitális tartalom fejlesztésében, természetesen, a Tinódi Sebestyén Gimnázium Utazás és turizmus csoportja is segítette a sárvári Tourinform munkatársait. A projekt záróakkordjaként 2016. május 17-én délután az ötletet kitaláló diákok segítségével a kinyomtatott QR kódok a helyükre kerültek.

A Tinódi Gimnáziumban kollégáim segítségével minden évben több diákprojektet is gondozunk, ahol a tanulók által kitalált, kutatott dolgokat kell prezentálni vagy egy dolgozatban összefoglalni. A fentiekben leírt történet talán azért emelkedik ki ezek közül, mert itt a munka nem maradt pusztán elméleti síkon. A QR kód túra megvalósulása gimnáziumunk és a sárvári TDM példaértékű együttműködésének eredménye. Diákjaim és a magam nevében is szeretném megköszönni Haller Ferenc TDM menedzser és a Sárvári Tourinform dolgozóinak a segítségét.

Vígh Viktor
az Utazás és turizmus fakultáció tanára

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 perc 25 mp