« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Makett építő verseny Hefele Menyhért születésének 300. évfordulója alkalmából

Schlögl Robin, Marton Abigél, Horváth Rebeka 12.B osztályos tanulók

Szombathely kiemelkedő barokk épületegyüttese, a székesegyház és a püspöki palota Hefele Menyhért tervei alapján épült fel. Az ő nevét viselő építő- és faipari szakképző iskola szervezett makett építő versenyt, amelyen 7 csapat indult.

A verseny szervezői jól előkészítették a megmérettetést. A székesegyház homlokzatához spatulákból kellett megkonstruálni a templomhajó szerkezetét, illetve hozzáilleszteni a tetőszerkezetet és a kisebb díszítményeket. Hamar kialakult a munkabeosztás Horváth Rebeka, Marton Abigél és Schlögl Robin 12.B osztályos tanulók között, akik a négy óra alatt a kezdeti bizonytalanságok után remekül együttműködtek, és pályamunkájuk a megérdemelt második helyezést érte el.

Az értékelésnél a külalak, az illesztések pontossága és a makett készültségi foka volt a legfőbb szempont. Köszönet a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskolának a gondos szervezésért, akik a versenyzőket és a kísérő tanárokat is megvendégelték. Ezen felül az összes versenyző hazavihetett egy különleges szuvenírt Hefele hagyatékából: a székesegyház tetőszerkezetének 1700-as évekből származó szögeiből kaptunk egyet-egyet. A díjazással járó ajándékok sem voltak érdektelenek, amit jól illusztrál, hogy felkészítő tanárként többek között egy flexszel tértem haza…

Grodvaltné Martos Veronika
szaktanár

 

Fényképek