« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
25 éves az Admonti kapcsolat
Admont: Stájerország zöld szíve

Iskolánk tantestülete nem véletlenül töltötte szeptember utolsó hétvégéjét Admont városában.

25 évre nyúlik vissza az admonti Bencés Gimnázium és a Tinódi Gimnázium kapcsolata. 1985-ben e két iskola kézilabdás lányai voltak a legjobbak Stájerországban, illetve Vas megyében. Jutalmuk pedig az egymással való megmérettetés volt, amely a sárvári döntetlen után magyar győzelemmel zárult.

Nem fejeződött be azonban a  kapcsolat , mert a barátság a két iskola diákjai és tanárai között azóta is tart. Eleinte a sport területén kiemelkedő diákok vehettek részt a sítáborban  Kaiserauban. 1500 sárvári gimnazista tanult meg síelni. Majd a kapcsolat a kultúra jegyében folytatódott. Közös koncertek, újságok, projektek színesítették az együttműködést.

Az elmúlt negyedszázadra emlékeztünk a ragyogó napsütéses hétvégén. A grazi városnéző-túra után tél helyett nyár fogadott bennünket Admontban. Látogatásunkat az iskola, majd a világhírű könyvtár és múzeum megtekintésével kezdtük. A kódexek, a régi könyvek elvarázsolták a kollégákat. Szállásunk Röthelstein festői szépségű kastélyában volt, ahonnét csodás látvány nyílt Admontra. Este ünnepi vacsorával vártak bennünket az ottani kollégák. A megemlékezést jelenlétével megtisztelte Bruno Hubl apát úr. Sőt, mindkét iskolából több olyan kolléga is, akik 25 éve ápolják ezt a barátságot.

Másnap az admonti búcsún végigsétálva ismerkedtünk az osztrák kézművesek remekeivel. Meglepetést is tartogatott még ez a nap. A néhol 15-30 méter mély, vadregényes Enns folyón várt ránk egy tutajozás. A kétórás túra végére már mindenki bátran mozgott a farönkökön. Útunkat a felső-ausztriai Steyr városában fejeztük be. A mesés kis városban már osztrák barátaink viszontlátogatását tervezgettük.

Az emlékezés mellett  feltöltődésre, pihenésre is volt lehetőségünk. Mindannyiunknak jól esett az admontiak vendégszeretete, a gyönyörű táj, a természet szépsége, a nyugalom. Valamennyien nagyszerűen éreztük magunkat, s bízunk benne, hogy az ötvenéves évfordulót is együtt ünnepelhetjük.

van Waardenné Csete Ildikó

 

25 éves az Admont–Sárvár testvériskola-kapcsolat
Tantestületi kirándulás
Hochtor túra
Tutajozás