« 2018. május »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
A+ A-
Szakképzés

Jelentkezési lapA 2017/18-as tanévben a következő OKJ-s szakképesítéseket indítjuk 9. évfolyamon:

Intézményünkben a 9. évfolyamon kezdődő szakgimnáziumi képzés mellett lehetőség van az érettségi vizsga után induló (nappali) szakképző évfolyamra is jelentkezni:

A felvételt nyert (érettségi bizonyítvánnyal rendelkező) diákok 2 év alatt tudják megszerezni a szakképesítésüket.

A szakképzéshez helyben rendelkezésre áll taniroda és demonstrációs terem, a nyári szakmai gyakorlatot az iskola szervezi.

Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 20.

Beiratkozás a 13. évfolyamra: 2017. augusztus 29. 8.00-12.00

 

 

 


A Turisztikai szervező, értékesítő szakember korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel, továbbfejleszthető tudással rendelkezik.

A vállalkozás teljes körű tevékenységét végzi, irányítja, szervezi és ellenőrzi vezetői szinten (utazási irodában, idegenforgalmi hivatalokban, fizető-vendéglátás területén, szabadidőközpontokban).

Közreműködik a felsővezetői döntést igénylő üzleti, gazdálkodási, pénzügyi, marketingtervek kidolgozásában. Komplex feladatokat önállóan végrehajt, irányít és ellenőriz.

Összeállítja a vállalkozás árualap-kínálatát; reklámozza, kialakítja a cég arculatát. Megszervezi a turisztikai termékek értékesítését, figyelemmel kíséri a gazdasági szempontok érvényesülését.

Folyamatos kapcsolatot tart a turisztikai piac szereplőivel. Gondoskodik a folyamatos munkamenet biztosításáról.


A Vendéglátásszervező a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik.

A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el.

A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket.

Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot.

Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal.

Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági‐ , munka‐ és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.


A Cukrász a vendégek számára édes remekműveket készít. A leveles, omlós, vagy kelt tésztából készült édes és sós aprósütemények, torták, bonbonok és marcipán-készítmények, a fagylaltból készült édességek és italok a cukrászok keze munkáját dicsérik. Ezeknek a finomságoknak az elkészítése igen sokféle tevékenység végzéséből áll.

A cukrász készít tésztákat, tortákat, tányérdesszerteket, krémeket, csokoládékat, fagylaltokat.

A nyersanyagokat: tojást, vajat, tejszínt, cukrot, gyümölcsöt, fűszereket szakszerűen kell tárolni.

A hozzávalókat a recept szerint pontosan le kell mérni és összekeverni.

A gyümölcsöket meg kell hámozni, a mazsolát meg kell mosni, a tésztamasszát el kell készíteni, majd meg kell sütni.

Természetesen sok gép segíti a cukrász munkáját, de nem lehet mindent gépesíteni. A cukrász a sütemények töltéséhez és díszítéséhez még ma is a jól bevált nyomótasakot, ecsetet és kést használja.

Félkész termékeket is használnak a díszítések elkészítéséhez: cukoröntetet, nugát- és marcipán nyersmasszát és kész keverékeket.


A Pincér fogadja az üzletbe érkező vendégeket és felszolgálja a kiválasztott ételeket és italokat.

Munkája már a vendégek megérkezése előtt elkezdődik. Az étkezési időszakoknak megfelelően előkészíti a terítéket, kiválasztja az alkalomhoz illő tányérokat, poharakat, evőeszközöket. Ellenőrzi az asztalterítők tisztaságát, megteríti és feldíszíti az asztalokat, feltölti a kenyérkosarat. Feladata az étlapok, itallapok és árlapok összeállítása.

Az étterembe, vendéglőbe érkező vendégeket üdvözli, és az asztalhoz kíséri. Átadja az étlapot, a vendég kívánságainak megfelelően az ételekkel, italokkal kapcsolatos ajánlást tesz, és felveszi a rendelést. Kézben vagy szervizkocsin az asztalhoz viszi a megrendelt ételt és italt. Az előírásnak megfelelően felszolgálja az ételeket és kitölti az italokat. Figyeli a vendégek további jelzéseit, kéréseit. Kiállítja a számlát, átveszi, megőrzi és elszámolja a pénzt.

A vendégek távozása után eltávolítja a használt terítéket és rendbe hozza az asztalt.

Egyes esetekben különleges felszolgálási műveleteket is végez, csoportokat fogad, társas étkezéseket bonyolít le, a vendég asztalánál készíti el és tálalja az ételt, szállodai szobában szolgálja fel a rendelést, közlekedési eszközökön, bárokban, fogadásokon, banketteken gondoskodik a vendégekről.


A Szakács elsődleges feladata az ételek elkészítése különféle nyersanyagokból, félkész- és késztermékekből. Azonban a főzés megkezdése előtt be kell szerezni az árut, tudni kell, hogy hol mit lehet kapni, milyen a minőség, az ár, és milyenek a szállítási feltételek. Az áru megérkezése után kerül sor a minőség, mennyiség és az ár ellenőrzésére.

A főzés előtt először ki kell választani a megfelelő nyersanyagokat, majd meg kell tisztítani, fel kell darabolni azokat. Ezután következik a nyersanyagok keverése, főzése, sütése, amihez habverőt, turmixgépet, szitát, merőkanalat, serpenyőket, lábasokat, fazekakat használ.

Az egészségesebb táplálkozási szokások kialakításában nagy a jelentősége az újfajta sütési, főzési eljárások ismeretének, a táplálkozástan és az élelmiszertudomány területén szerzett ismeretek éppúgy a szakács munkaeszközei közé tartoznak, mint a kés és a serpenyő.

Az ételek ízesítésekor lehetőség nyílik az új íz-kombinációk kipróbálására, a hagyományostól eltérő fűszerezésre.

Az elkészült ételeket adagolni és díszíteni kell, egyes ínyenc éttermekben a befejező főzési, sütési, tálalási műveletek némelyikét a szakács a vendég asztalánál végzi.