« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
SI-HU cseregyakorlat - Sárvár

A 2012/2013-as tanév első hetében újabb feladat várt iskolánkra a szlovén-magyar projekt keretében. A tavaszi szentgotthárdi és a radenci cseregyakorlat lebonyolítását követően elérkezett az idő, amikor kis városunkba érkeztek a projekt résztvevői.

A heti programsorozat összeállításával és szervezésével a szakképzés kollégái már hónapokkal korábban kezdtek el foglalkozni: egészséges alapanyagok helyi forrásai után kutakodtak, érdekes, finom, egészséges ételek után érdeklődtek, melyek a diákok számára a menüsorba beilleszthető. A csapatmunka már az előkészítés során kiválóan működött, hiszen nagyon fontos volt, hogy az ételek finomak, egészségesek és a diákok által is könnyen elkészíthetőek legyenek. A programsorozat valódi célját szerették volna megvalósítani kollégáink: a diákok érezzék jól magukat nálunk, ismerjék meg városunkat, nevezetességeinket, egy kicsit cseppenjenek bele az iskolai szakképzés, konyha-éttermi munkafolyamataink mindennapjaiba, főzzenek finomakat és egyenek jókat.

A lebonyolítás nem kis munka volt szakképzésünk kicsiny csapatának. Az árubeszerzés, raktározás koordinálása Penczné Péter Éva feladata volt, a konyhán Dankovics Éva és Lőke István irányította a diákokat, Dobos Enikőnek az éttermi feladatokon túl  az étkezés körülményeinek biztosításáról, valamint a délutáni programok lebonyolításáról is gondoskodnia kellett, melyet Nagy Mariettával közösen oldottak meg.

Szentgotthárdról, Radenciből és Lendváról is megérkeztek a kis csapatok: lányok, fiúk vegyesen, kísérő tanáraikkal együtt. Saját diákjaink izgatottan várták a csapatokat, hiszen a korábbi cseregyakorlatok keretében már ismeretségek, barátságok szövődtek.  Végre saját konyhájukon mutathatták be szaktudásukat és segíthették diáktársaik munkáját.

Első nap meleg ebéddel vártuk a szlovén és magyar diákokat, bemutattuk iskolánkat, tankonyhánkat és az éttermünket. Iskolánk kollégiumában történt az elszállásolás, ami közvetlenül a tankonyha-tanétterem felett helyezkedik el. Ez különösen nagy sikert aratott, hiszen így a diákok mindent megtalálhattak egymáshoz közel. A partneriskolák kísérő tanárai is elismeréssel adóztak szép iskolánknak, valamint szakszerűen felépített és jól felszerelt tankonyhánknak.

Már az első nap délutánján megindult a munka, diákjaink lelkesen vetették bele magukat a munkafolyamatokba. Az elkészített ételek több-kevesebb sikert arattak a diákok körében, megismerkedhettek a szója elkészítésével, teljes kiőrlésű liszt használatával, olajos magvak, gyümölcsök, saláták alkalmazásával az étrendben.

Jó hangulatban készült a szójabrassói, a csőben sült karfiol, töltött cukkíni, a kókuszos teljes kiőrlésű lisztből készült palacsinta, melyeket igazgatónőnk is szívesen kóstolt meg minden ebéd alkalmával.

A napi két főzés és az étkezések között szabadidő is maradt a diákok számára, így megmutathattuk nekik a Nádasdy-várat és környékét. Az időjárás is nekünk kedvezett, mert az arborétuma tett séta nagyon kellemes napfényes délutánra esett. Igyekeztünk egy kis szakmai jellegű látogatást is beilleszteni a heti programok közé: a Danubius Thermal Hotelbe szerveztünk szállodalátogatást, ahol a szállodai szobák megtekintése mellett betekintést nyerhettünk a konyhába is, valamint az éttermet, kávézót is megcsodálhattuk. A szabadidős programok közül mégis a sárvári fürdő nyújtotta a legnagyobb élményt. A fürdőzés és a pihenés teljes kikapcsolódást és felfrissülést nyújtott a konyhán elfáradt szakácstanulók számára.

Az első iskolahét sűrű programjai, feladatai hamar elteltek, a szlovén és a magyar cserediákok elbúcsúztak iskolánktól, kollégáinktól és a mi diákjainktól is. A viszontlátás reményében, természetesen, hiszen ezzel a programsorozattal még messze nincs vége a szlovén-magyar projektnek. Az egészséges életmód és táplálkozás szellemében a tanév során még rengeteg érdekes program és feladat várja kollégáinkat és iskolánk diákjait is. Sárváron lebonyolításra kerül még egy mesterszakács bemutató, egy reformétkezéssel kapcsolatos tematikus hét, amire szintén várjuk partneriskolánk résztvevőit is. Ezen felül október elején kezdetét veszi egy gasztronómiai versenysorozat is, amely a pincér, szakács és vendéglős diákjainkat egyaránt aktivizálja majd. A feladatok között szerepel egy prezentáció elkészítése egészséges ételekről, életmódról, készítési technológiákról. Ezt követik az internetes elméleti fordulók, majd a döntőben 3 fős csapatok mutathatják be tudásukat, főzni, felszolgálni és menüsort szerkeszteni is tudniuk kell.

Iskolánk szakképzésben dolgozó kis csapata lelkesen és lendületesen vetette bele magát az idei tanévkezdésbe. A továbbiakban is egy jól képzett, összeszokott csapat okítja, tanítja a szakma rejtelmeire a pincér, szakács, cukrász és a vendéglős tanulókat. A napi feladatok elvégzése mellett folyamatosan törekszünk arra, hogy diákjaink életközeli helyzetekben élményekben gazdag tapasztalatok megszerzésével készülhessenek a munkába állásra.

Előre láthatóan ez a tanév is tele lesz érdekes feladatokkal és új kihívásokkal, melyek a szakképzés színvonalát és töretlen fejlődését biztosítják.

Dobos Enikő
szaktanár
Fényképek