« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
A pályázat ismertetése

Prezentáció megtekintése

Iskolánk pályázatot nyújtott be a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében Középiskolák Egészséges Életmód Hálózata (Healthy Youth) címmel az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz. A partnereink a III. Béla Szakképző Iskola Szentgotthárd, a Kétnyelvű Középiskola Lendva, Vendéglátói és Idegenforgalmi Szakközépiskola Radenci. A megvalósítás időtartama két év (2011. 08. 25-től 2013. 08. 24-ig).

A Szlovénia-Magyarország 2007-2013 Operatív program stratégiai célkitűzése, hogy a határmenti régió olyan területet képviseljen a térképen, amely kulturális, egészségügyi és természeti szempontból is kiváló élet- és munkakörülményeket biztosít.

A projekt iskolánkra eső költsége 54. 060 euro. A megvalósításhoz az Európai Regionális Fejlesztési Alap 85%-ot biztosít, az állami társfinanszírozás 10%-os, a saját hozzájárulás 5%, amit a Taravis Kft szakképzési hozzájárulás keretében juttatott iskolánknak.

A téma az egészséges életmód, különösen az egészséges táplálkozás, a fizikai aktivitás szükségessége. Célunk határon átívelő középiskolai hálózat kiépítése, amely segíti, hogy egészségtudatos diákok kerüljenek ki az iskolapadokból. Az egészséggel kapcsolatos szemléletformálás, az aktív, egészséges életvitel kialakítása szerepel az iskolai Egészségnevelési Programokban, ez a pályázat lehetőséget nyújt arra, hogy az eddigi hagyományos egészségnevelés, felvilágosítás új elemekkel bővüljön.

Mind a négy középiskolában a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportban folyik szakképzés. Fontos, hogy a jövő vendéglősei, szakácsai az egészséges, lehetőleg helyben előállított, szezonális élelmiszerek felhasználását előtérbe helyezzék, olyan alapanyagokkal dolgozzanak, melyek termelése kevesebb környezeti ártalommal jár, az ételek fogyasztói között kisebb arányú legyen a civilizációs ártalmakban szenvedő. A tanulók és az oktatók szakmai tapasztalatokat gyűjtenek mind a két országban, megismerik egymás étkezési kultúráját, új eljárásokkal, alapanyagokkal találkoznak az egészséges ételek készítése során.

Természetesen, mint minden európai uniós projektnél, itt is fontos, hogy az együttműködés során a résztvevők leküzdik a nyelvi akadályokat, a kommunikációs gátakat, felismerik a két nemzet közötti hasonlóságokat és különbségeket, feltérképezik a közös gondokat és megoldási lehetőségeket.

Két konferencia, tíz tanulmányút, három hagyományos-egészséges ételkészítési cseregyakorlat, két életmódtábor, gasztronómiai versenysorozat, mesterszakácsok bemutatói, egészséghetek, akkreditált képzési programok, egyéb rendezvények valósulnak meg közös szervezésben és lebonyolításban.

Szlovéniában és Magyarországon is közismert, hogy a jövő nemzedéke, a középiskolás korosztály is több egészségügyi problémával küzd. Mozgásszegény életmódot folytat, helytelenül táplálkozik, egyre több a lelkileg labilis diák. Bízunk benne, hogy a Középiskolák Egészséges Életmód Hálózatának kialakításával hozzájárulhatunk a helyzet javításához.

Sárvár Város Önkormányzata támogatja pályázatunkat, segíti az utófinanszírozásból adódó pénzügyi nehézségek megoldását.