« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Tinódi–Szeibert pályázat 2017/2018

Szentgyörgyvári Ivett 11.B osztályos tanuló

Dioráma

A sárvári születésű Szeibert János közgazdász, statisztikus, helytörténet-kutató 1957-ben a Magyar Tudományos Akadémiától kapott jutalmából alapította meg azt a díjat, amelyet azóta is minden évben a Tinódi-Szeibert néven kiírt pályázat nyerteseinek ad át a város önkormányzata a Tinódi-emléknapon.

Pályázatunk idei témája a Sylvester János féle bibliafordításban fellelhető fametszetek grafikus átalakítása volt.

A díjat Szentgyörgyvári Ivett 11.B osztályos tanuló kapta.

A díjnyertes alkotás dioráma – térbeli kép, amely a Jánosi evangélium nyitólapján található metszet alapján készült. A kép előterében az evangélista szimbóluma, egy sas látható. A középmezőben János merengő, evangéliumát író alakját ismerjük fel, mögötte pedig Efezus látképe vezeti a végelenbe tekintetünket.

Szentgyörgyvári Ivett munkája amellett, hogy precízen megőrzi az eredeti alkotás kompozícióját, 10 képréteggel érzékelteti a reneszánsz alkotásokban oly fontos szerepet játszó teret.

 

 

 


Képzőművészet kategória

 

"Ismeretlen ismerős, iniciálék és metszetek az első magyar nyelvű, nyomtatott könyvben"

Sylvester János híres bibliafordításának sárvári kiadásában a címlap nagybetűit, a címsorokat, fejezetcímeket is mind fából, egyedileg metszették. Számos iniciálé és száznál több fametszet díszíti.

A pályázó mutassa be egy legalább három képből álló sorozatban Syilvester János újtestamentumának grafikai anyagát. A feldolgozás során – minél nagyobb formai hűség mellett – a színezésben szabad kezet kapnak az alkotók.

Készíthető: egyedi grafika, papírmetszet, linómetszet, dombormű, stb.

A pályázat beadásának határideje: 2018. január 26.

A pályamű elkészítéséhez bővebb tájékoztatásért forduljatok a szaktanárokhoz!