« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Fenntarthatósági témahét

"A fenntarthatóságra való felkészítés egész életen át tartó tanulási és szocializációs folyamat, amely tájékozott és tevékeny állampolgárokat nevel, akik kreatív, problémamegoldó gondolkodásmóddal rendelkeznek, eligazodnak a természet, a környezet, a társadalom, a jog és a gazdaság terén, és etikusan felelős elkötelezettséget vállalnak egyéni vagy közös döntéseikért, tetteikért. Ezek az intézkedések biztosítják az egészséges környezetet és a hatékony gazdaságot a jövő számára."

Czippán Katalin – Havas Péter – Victor András

 

A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több civil szervezet és önkormányzat tesz lépéseket, kezdeményezéseket. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

Iskolánkban április 24 és 28 között a tizedik évfolyam tanulói „AKTÍV TANULÓK PASSZÍV HÁZA”- címmel ismerkedhettek meg egy passzív ház működésével. Prezentációk és videók irányították a nebulók figyelmét erre az építési módra, amely lehet, hogy a nem túl távoli jövőben már alapelvárása lesz az építkezőknek. Legalábbis azoknak, akik a rezsin szeretnének jelentős összeget megtakarítani. Egy kis matek: passzív háznak nevezzük a 15 kWh/m2/év fűtésienergia igényű házat. 100 négyzetméter lakóterülettel számolva ez 1500 kWh/év. Ha ezt a hőmennyiséget levegőből hőt kinyerő hőszivattyúval állítjuk elő, amely 1kWh befektetett villamosenergiával 3 kWh fűtési energiát állít elő, akkor ez 500 kWh/év energiaigény.  Ha 45 forintjával számoljuk a nappali áram kilowattját, akkor éves viszonylatban 22.500 forintot számláz az E.ON. Ez pestiesen szólva “nem semmi”. A hagyományos fűtési költségekkel összevetve gyakorlatilag egy havi sárgacsekkel megússzuk a dolgot. Mi a varázslat titka? Szigetelés és árnyékolás, hővisszanyerő szellőztetési rendszer, napelem, napkollektor, hőszivattyú, LED világítás, szürkevízhasznosítás, házi komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés. Passzív házra magyar!

Takács Attila
kémia-biológia szakos tanár