« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Német nyelv OKTV
van Waarden Franciska kimagasló eredménye

Berkovits Rita és van Waarden Franciska 11.B osztályos tanuló

„Aki nem ismer idegen nyelveket, az a sajátját sem ismeri ” azaz „Wer fremde Sprachen nicht kennt, weiß nichts von seiner eigenen” - fogalmazott Johann Wolfgang von Goethe.

Iskolánk 11.B osztályos, kedves, szorgalmas és rendkívül tehetséges diákja, van Waarden Franciska „apa”- és anyanyelvén (holland és magyar) kívül az angol és a német nyelvet is nagyon magas szinten műveli. Az idegen nyelvek iránti érdeklődése, szeretete családi indíttatású: édesanyja és nagypapája is német nyelvtanár. Tudását az elmúlt évek során több nyelvi versenyen elért szép sikere is bizonyítja. Franciska német nyelvből az idei tanévben a tanulmányi versenyek közül a legrangosabbnak - és legnehezebbnek - számító, nagy múltra visszatekintő Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) I. kategóriájában szerepelt kimagasló eredménnyel.

A verseny, amelyre közel 1300 diák nevezett, három fordulóból állt. Novemberben az első, iskolai fordulóban a versenyzőknek egy autentikus szövegek alapján készült nyelvi feleletválasztós tesztet kellett megoldaniuk, illetve megadott szempontok alapján fogalmazást írniuk. Az ebben a fordulóban nyújtott teljesítménye alapján Franciska meghívást kapott a második fordulóra, amelyet 106 tanuló részvételével januárban Budapesten rendeztek meg. A versenyzőkre itt három feladat várt: egy újabb szövegalapú feleletválasztós teszt megoldása, egy összefüggő szöveg hallás utáni megértését ellenőrző feladatlap kitöltése, valamint egy szóbeli feladat, melynek során a helyszínen kapott német nyelvű szöveget kellett felolvasniuk, tartalmát összefoglalniuk, illetve rövid beszélgetést folytatniuk a szöveghez kapcsolódóan. Ebben a fordulóban a maximum pontszám 140 volt, amelyből Franciska 117 pontot (84%) szerzett. Eredménye alapján bekerült az ország legjobb 36 diákja számára megrendezett harmadik (döntő) fordulóba.

A döntő, amelyre Franciska Vas megyéből egyedüliként kapott meghívást, márciusban Budapesten zajlott. A versenyzők először itt is egy hallás utáni szövegértést ellenőrző feladatlapot töltöttek ki, majd két szóbeli feladat következett. Az egyik versenybizottság előtt a helyszínen kapott, német nyelvű szöveg tartalmát foglalták össze, majd a szöveg szókincséről és nyelvtanáról beszélgettek német nyelven. A másik versenybizottság tagjaival a tanulók egy kép alapján folytattak német nyelvű társalgást. A harmadik fordulóban Franciska a megszerezhető 120 pontból 108 pontot (90%) ért el.  A második forduló nyelvi feladatlapjára kapott pontszámot és a harmadik fordulóban elért eredményeket összesítették, és így alakult ki a verseny végeredménye. Franciska a maximum 170-ből 145 pontot szerzett, és 85%- os összteljesítményével a rendkívül szoros döntő fordulóban, ahol többségben tizenkettedikes diákok versenyeztek, 13. helyezett lett.

Ez a szép eredmény egyúttal azt is jelenti, hogy a felsőoktatási felvételi során jogosultságot szerzett 50 többletpontra. Nagyon büszkék vagyunk Franciskára, aki sokat tett ezért a sikerért, amellyel gimnáziumunk jó hírét is öregbítette. Kívánjuk neki, hogy a nyelvtanulás- és tudás öröme mellett a jövőben is legyen része hasonló, megérdemelt sikerekben.

Felkészülésében nagy segítséget nyújtott családján és osztálytársain kívül felkészítő tanára, Berkovits Rita, akinek egy másik tanítványa 3 évvel ezelőtt ugyanezen a versenyen országos 2. helyezést ért el.

Gratulálunk Franciskának és Berkovits Rita tanárnőnek is!