« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
A tinódis odútelepítés összesített eredményei az első költési szezonban

Tollasodó széncinke fióka kirepülés előtt

Tollasodó csuszka fióka

Csuszka fészekalj

Széncinke fészekalj

Tollasodó csuszka fióka

Fejlett széncinke fióka

Széncinke tojások késői költésből

Kiadó denevérodú

Április hónap elején és végén a szakkörösök csapatával végigellenőriztük az arborétumban kihelyezett odúkat.

Eredményeink, amelyek egy része a fotókon is látható, az alábbiakban foglalhatók össze:

Összességében a madarak 11 odúban költöttek sikeresen. Ebből 9 fészekalj széncinke, 1 fészekalj kékcinke és 1 fészekalj csuszka.

A második odúellenőrzéskor április végén a 9 széncinke fészekaljban összesen 65 fejlett, kirepülésre kész széncinke fiókát, illetve egy kései költést képviselő fészekaljban 11 tojást számoltunk össze. Ez összesen 76 széncinke egyed, jóllehet a 11 tojás mindegyikének túlélése kérdéses.

Az egyetlen kékcinke fészekaljban 9 db egyenetlenül fejlett fiókát találtunk és egy tojást.

Az egyetlen csuszka fészekaljban 8 fiókát találtunk.

Összesítve 93-nál valamivel kevesebb madárfióka kirepülése várható.

A 10 kis röpnyílású A odúkból összesen 1 darabot foglaltak el a kékcinkék. Ez alacsony, 10%-os foglaltság. Az A odúk kis röpnyílása nem teszi lehetővé a leggyakoribb odúfoglaló faj, a széncinke megtelepedését. Az eredmények azt mutatják, hogy az arborétum alacsonyabb kékcinke és barátcinke populációja nem igényli a mesterséges odúkat.

Az „univerzális énekesmadárodúk”, a nagyobb röpnyílású B odúk kihasználása lényegesen jobb volt. A 15  B odúból 9 bizonyult foglaltnak, ebből 8 széncinke és 1 csuszka által. (1 kihelyezett odút nem találtunk meg.) Ez 60%-os foglaltságot jelent, ami közepes, átlagos eredménynek tekinthető. Nem meglepő, hogy a foglalások túlnyomó többségéért az odúlakó madarak leggyakoribbika és legalkalmazkodóképesebbike, a széncinke felelős, bár az elgondolkodtató, hogy a többi faj együttvéve (csuszka, légykapók, kerti rozsdafarkú, kékcinke, barátcinke, stb.) ilyen kis százalékban foglalt odút. A mezei verebek hiánya a számukra kedvezőtlen élőhellyel magyarázható.

A két „kuvikodú” (D odú) közül az egyik elfoglalatlan maradt, a másikat megkésve széncinke foglalta el. (Ebben az odúban találtunk tojásokat, mikor a többiben már fejlett, tollas fiókák ültek). A nagyméretű, nagy röpnyílású odú az apró széncinke számára nem optimális. (A szükségtelenül nagy röpnyíláson fészekrablókók, mint a szajkó, nyest, mókus stb. könnyedén beférnek.) Az igénytelenségig alkalmazkodóképes madár, ha megkésve is, de elfoglalta. A nagyobbtestű odúlakókat (kék galamb, füleskuvik, csóka, seregély) nem sikerült megtelepíteni.

A három macskabagoly-odú kihelyezésével idén technikai okokból elkéstünk. Az idei év folyamán kihelyezére kerülő hatalmas odúkba a jövő év télutóján várjuk a macskabagoly megtelepedését.

A kihelyezett 20 denevérodúban egyelőre nem észlelhetők megtelepedésre utaló jelek (kifolyó vizeletcsík). A denevérodúk foglalása  kedvező esetben nyár végén, ősszel várható.

A következő odúellenőrzés – a másodköltés nyomonkövetésére – júniusban várható.

Madár- és denevérodú építés
1. odúellenőrzés
2. odúellenőrzés