« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Magyarország legelegánsabb, első osztályú éttermében jártunk

Utazás és Turizmus csoportunkkal egy gyönyörű napon Budapest felé vettük az irányt, egyenesen a Gundel étterembe. Látogatásunk során rendkívül sok érdekes információt tudhattunk meg, többek között, hogy Gundel Károly nevével egybefűződik maga a magyar gasztronómia, hiszen ő volt az első olyan ember hazánkban, aki szakácskönyvet adott ki, s ő volt az, akiről ezt a helyet elnevezték. A Gundel népszerűségének a titka az utánozhatatlan vendégszeretet, az embereket s ételeket körülvevő tradíció.

Az étteremben Csizmadia Kata vezetett minket körül, aki nagyon kedves volt, s több érdekes dolgot is elmesélt nekünk. Megtudtuk, hogy a Gundel étteremnek saját termékeik is vannak, mint például borok, csokoládék, desszertek. Megtekinthettük a híres Herendi Termet, ahol csak herendi porcelánal terítenek, a kristálytermet, ahol a szoba legszebb kiegészítője egy csodálatos kristálycsillár, a családi szobát, ahol régen csak a családtagok tartózkodhattak. A vezetés kiterjedt a Zsuzsanna borpincére is, ahol rengeteg különleges minőségű bort láttunk, de sajnos borkóstolón nem vettünk részt. Az épület falait híres magyar festők által készített, eredeti festmények díszítették, melyek a XIX. századból származnak.

Az étteremben jelenleg 150 ember dolgozik, viszont régen a dolgozók létszáma éppen, hogy meghaladta a 15 főt. Azt is megtudtuk, hogy kezdetben a tányérok súlya miatt csak férfiak dolgoztak itt. Az idelátogatók éttermi magatartásáról is érdeklődtük. A kísérőnk elmondása szerint a vendégek viselkedése elég széles skálán mozog. Vannak külföldiek, akik egy rövidnadrágban és egy kényelmes papucsban látgatnak el ide, de a legtöbb turista – hála Istennek honfitársaink is – tisztában vannak azzal, hogyan kell megjelenni egy első osztályú étteremben. Az étteremben a nemzetközi étel- és italspecialitások mellett természetesen megtalálhatóak a magyar konyha remekei. A hagyományos ételeket az étterem séfje általában igyekszik modern köntösben tálalni. A külföldiek által legtöbbször rendelt magyar ételek nem okoztak számunkra meglepetést. Csizmadia Kata elmondása alapján a külföldi turisták a gulyáslevest, a halászlevet, a libamájat és a paprikás ételeket keresik. A desszertek között az élen természetesen a ház specialitása, a gundel palacsinta található. Az idelátogató vendégek közül az oroszok inkább télen érkeznek. Nyári időszakban többnyire a kínaiak, az ázsiaiak és a spanyolok látogatnak el a Gundelbe. Az étterem délben nyit, de a délelőtti órákban reggelit is fogyaszthatnak az ideérkezők, akik nagy része 30-40 év közötti. Az ünnepnapokon, akár Valentin napon, akár Nőnapon a fiatalabbak is ellátogatnak ide. Az árak természetesen tükrözik a színvonalat. Egy normál menü 6500 Ft, de egy különleges ételekből álló, többfogásos vacsora akár 90000 Ft-ba is kerülhet.

A látogatás végén az étterem dicsőségfalát is megmutatták, ahol a fényképekből kiderült, hogy II. Erzsébet angol királynő és II. János Pál pápa mellett számos híres színész is kipróbálta már a Gundel vendégszeretetét. Nagyon kellemes és tanulságos volt ez az üzemlátogatás. Reméljük, legközelebb vendégként is eljutunk majd ide!

Tóth Kitti, Szabó Brigitta
12.A osztályos tanulók