« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Tinódis diák országos 1. és 2. helyezése

Hajas Bálint a sárvári Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola 11.B osztályos tanulója. Kedvenc időtöltése, hogy nyelvi versenyeken vesz részt, amelyek mindig egy-egy újabb kihívást jelentenek számára és felkészítő tanárai (Berkovits Rita és Kovács Beáta) számára is.

Eddigi sikerei között szerepelnek megyei és országos előkelő helyezések. 15 éves korában a megyei német és angol nyelvi versenyek 1., ill. 3 helyezettje volt. 9. évfolyamos korában a Kenguru német nyelvi és országismereti versenyen országos 5. lett, egy évvel később országos 7., majd idén országos 4. Ugyanezen a versenyen angol nyelvből megyei 3. helyezett volt tavaly. Rendelkezik felsőfokú nyelvvizsgával német nyelvből, ill. emelt szintű előrehozott érettségi vizsgát is tett már. Jelenleg angolból készül felsőfokú nyelvvizsgára, ill. májusban emelt szintű érettségi vizsgát tesz ebből a nyelvből is.

Két évvel ezelőtt a Nyelvtudással az Egységes Európáért Alapítvány által szervezett és az ECL Nyelvvizsgarendszer Magyarországi Elnökségének támogatásával megrendezett országos német nyelvi versenyen a középfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal már rendelkező tanulók között 2. helyezést ért el. Idén áprilisban angol nyelvből jutott a Pécsett megrendezésre kerülő országos döntőbe ugyanebben a kategóriában. Végre sikerült a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állni. Első helyezésének díja egy ingyenes akkreditált felsőfokú nemzetközi ECL nyelvvizsga-lehetőség és 40.000 Ft értékű utazási utalvány. A verseny első fordulójában a felsőfokú nyelvvizsgán szokásos hallott és olvasott szövegértési, valamint fogalmazási feladatokat kellett megoldani szótár nélkül, a második fordulóban szóbeli vizsgafeladatokat kaptak a versenyzők.

Bálint iskolájának dicsőséget hozott azzal is, hogy ebben a tanévben az országos tanulmányi versenyek közül a legrangosabbnak - és legnehezebbnek - számító  Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny  I. kategóriájában német nyelvből részt vehetett az ország legjobb 36 diákja részére megrendezett harmadik, döntő fordulóban, ahol 2. helyezést ért el.

A három fordulóból álló verseny iskolai fordulójában a versenyzőknek egy autentikus szövegek alapján készült nyelvi feleletválasztós tesztet kellett megoldaniuk, illetve megadott szempontok alapján fogalmazást írniuk. Bálint ebben a fordulóban a megszerezhető 100 pontból 81 pontot ért el, így meghívást kapott a második fordulóra, amelyet 90 tanuló részvételével januárban Budapesten rendeztek meg. A versenyzőkre itt három feladat várt: egy újabb szövegalapú feleletválasztós teszt megoldása, egy összefüggő szöveg hallás utáni megértését ellenőrző feladatlap kitöltése, valamit egy szóbeli feladat, amelynek során egy helyszínen kapott német nyelvű szöveget kellett felolvasniuk, tartalmát összefoglalniuk, illetve rövid beszélgetést folytatniuk a szöveghez kapcsolódóan. Ebben a fordulóban a maximumpontszám 140 volt, amelyből Bálint 114 pontot szerzett. Eredménye alapján bekerült azon 36 diák közé, akiket meghívtak a harmadik (döntő) fordulóra. A döntőt márciusban Budapesten rendezték. A versenyzők először itt is egy hallás utáni szövegértést ellenőrző feladatlapot töltöttek ki, majd két szóbeli feladat következett. Az egyik versenybizottság előtt egy helyszínen kapott német nyelvű szöveg tartalmát kellett összefoglalniuk, majd a szöveg szókincséről és nyelvtanáról német nyelven beszélgetniük. A másik versenybizottság tagjaival a tanulók egy kép alapján folytattak német nyelvű társalgást. A harmadik fordulóban Bálint a megszerezhető 120 pontból 112 pontot ért el. A második forduló nyelvi feladatlapjára kapott pontszámot és a harmadik fordulóban elért eredményeket összesítették, és így alakult ki a verseny végeredménye. A maximum 170-ből 155 pontot szerzett, és nagy örömünkre 2. helyezett lett.

Bálint mindent megtesz azért, hogy gyakorolhassa a nyelveket. A német nyelvet kisgyermekként, szinte a magyarral párhuzamosan, a televízió segítségével sajátította el. A különböző tv műsorok és filmek az angol nyelv tanulásában is segítik. Legnagyobb élménye az volt, amikor németül tolmácsolt az idelátogató testvériskola csoportjának, ill. két napot töltött angol diákok társaságában Budapesten. A sokoldalú fiút nemcsak az idegen nyelvek érdeklik, hanem a reál tárgyak is. Idén részt vett a megyei fizikaversenyen is, ahol 6. helyezést ért el. Szabadidejében szívesen barkácsol, finom süteményeket süt. Érettségi után a budapesti Műszaki Egyetemen szeretné folytatni tanulmányait, gépészmérnök akar lenni. Tervei közt azért szerepel egy újabb idegen nyelv, a spanyol elsajátítása is.