« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Látogatás a sárvári HUKE-ba
Látogatás a sárvári HUKE-ba

2012 április 23-án látogatást tettünk a Hulladék Kezelési Kft-ben Sárváron egy osztályfőnöki óra keretében.

Üzemlátogatásunk legelején a hídmérleget néztük meg, mely az első lépés a feldolgozás során, mert itt mérik le a bejövő autókon lévő hulladék tömegét. Majd információkat kaptunk a HUKE-ról: 2002-ben nyílt, 80 ember dolgozik itt, fő feladatai a lakossági és fogyasztói hulladékkezelés. Tájékoztattak bennünket, hogy hogyan gyűjtik össze a kommunális hulladékot, hogy dolgozzák fel, mi szerint válogatják, tisztítják.

Feldolgozzák a műanyag üvegeket is, szín szerint csoportosítva: víztiszta, világoskék és vegyes. A tisztítási folyamat során apró darálékká zúzzák a palackokat, amelyek további feldolgozásra kerülnek mind belföldön, mind külföldön.

Magyarországon körülbelül ötszázezer lakos szelektíven gyűjtött hulladékát kezelik itt. A műanyag szemét gyűjtésére több lehetőséget is biztosítanak: sárga zsákos/kukás szelektív gyűjtés, hulladékgyűjtő szigetek, valamint a hulladék udvar. Az itt összegyűjtött műanyag szemetet szín szerint szelektálva bálázzák, amiket az új gépsor kézi válogatásra, úgynevezett utószelektálásra szállítja. A szortírozók által beazonosíthatatlan idegen anyagokat a gép infravörös kiemelő segítségével kiszűri. A válogatott anyagot a darálógép maximum 10 mm-es darabokra zúzza.

Ezután következik a keletkezett darálék mosása, mely során egy úsztató-süllyesztő eljárás szétválasztja a PP, illetve a HDPE anyagból készült címkék és kupakok darálékát a tiszta daráléktól. Ezek tisztítása 70-80 fokos és 3-4 százalékos lúgos vízzel történik. A felhasznált mosóvíz tisztító fertőtlenítéssel történő kezelése után visszakerül a mosási folyamatba. Az újrafelhasználásra már alkalmatlan mosóvíz semlegesítés után a helyi vízelvezető rendszerbe folyik.

A mosott anyagot levegőbefúvók segítségével szárítják. A tisztított darálék gépi utóválogatásra kerül, mely során az eltérő színű darabokat kiszűrik, a készterméket BigBag zsákban tárolják, mely mind mérésre kerül, mintát vesznek belőle és a saját laborban bevizsgáljál a PVC, ragasztó, szín és az idegenanyag tartalmát. Így néz ki tehát a HUKE termék, melyből további feldolgozás során PET palackot, fóliát és textilszálakat állíthatnak elő. Ezek egy részét Kínába szállítják, ahol a műanyag feldolgozást széles körben folytatják pl: harisnyát és műszálas ruhaneműket készítenek belőle.

Elmondták nekünk azt is, hogy a papírhulladék feldolgozását nagyon korrekten végzik, olyan kisméretűvé aprítják, hogy lehetetlen újra értelmes szöveget kirakni belőlük.

A HUKE sárvári üzemében nagyon környezettudatos  tevékenységet folytatnak, mert a hulladékgyűjtés mindig a legrövidebb úton történik, hogy csökkentsék a levegőszennyezést a kevesebb kipufogógáz kibocsátással. Ehhez a magatartáshoz hozzá tartozik az is, hogy a biológiailag lebomló anyagokat komposztálásra viszik, melyre lehetőséget biztosítanak a lakosság számára is.

Látogatásunk ott fejeztük be, ahol kezdtük, a hídmérlegnél. Az egész osztály össztömege mindenestől 1960 kg volt. A látogatás során sok érdekes információt kaptunk a hulladékfeldolgozásról és az újrahasznosításról, melyet a mindennapjainkban máshonnan nem tudtunk volna megismerni.

Borsi Andrea
10.C osztályos tanuló