« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Békamentés a sárvári Parkerdőnél

A Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesületet 2012. februárjában Nagy László erdőmérnök kereste meg a békamentő kordon építésének ötletével. Az erdőmérnök tapasztalatai szerint a Spirit Hotel melletti elkerülő úton évről-évre több száz békát ütnek el tavasszal az autósok. Ennek oka, hogy az új út a békák téli erdei alvóhelye és szaporodási területe (Csónakázó-tó) közé épült. A kétéltűek vonulását az út kialakítása is megnehezíti – az autóút szélén található padka pár békafaj számára akadály az átkeléshez.

 

 

 

Sárvár Város Önkormányzatának anyagi támogatásával és a természetvédő egyesület aktivistáinak segítségével a munka a béka-kordon felállításával kezdődött március 10-én. A kordon, mely 6 méterenként leásott karókkal rögzített, körülbelül 400 méter hosszú nylon fólia volt, a sárvári Vadkert-úton lett elhelyezve az erdő mentén. A kordon mentén 20 méterenként leásott vödrök a békák csapdába ejtéséül szolgáltak. A sárvári Tinódi Gimnázium diákjai és a természetvédő egyesület tagjai vállalták, hogy egy hónapon keresztül naponta kétszer (reggel és délután) átszállítják a békákat a tóhoz. A munkának a békamentésen kívül a tudományos adatgyűjtés is a célja volt. Ehhez a Vígh Viktor tanár úr által készített jegyzőkönyvek szolgáltak segítségül. Az információs lapra felkerült: a mentések időpontja, a hőmérséklet, az időjárás és természetesen a békák száma is, fajra lebontva. Az akció befejeztével a kordon lebontására is sor került április 12-én. A lebontás és az utómunkálatok után a megmaradt anyagokat megőriztük a következő hasonló eseményhez.

A mentést egy hónapon keresztül végezték az önkéntesek, melynek eredményeként 824 darab békát sikerült átsegíteni a túloldalra. Közülük a leggyakoribbak a varangyok voltak (barna varangy 62%, zöld varangy 28%). A gyepi békából 48 db-ot, az erdei békából 21 db-ot, a kecskebékából 15 db-ot regisztráltunk, míg a zöld levelibéka és a mocsári béka csak pár példánnyal képviselte csoportját. A jegyzőkönyvek alapján elmondhatjuk, hogy a hajnali órákban volt nagyobb a kétéltűek vonulási kedve, ellenben a legtöbb békát az egyik nap esti óráiban sikerült áthelyezni, szám szerint 89 darabot. A vödrökben több különböző állatfaj is megfordult a békákon kívül, mint például a mezei pocok vagy a védett törékeny kuszma és a pettyes gőte.

Összegezve, a békamentés sikeres volt. Természetesen felvetődik a kérdés, hogy visszafelé nem kell-e szállítani a békákat? Nagy László erdőmérnök tapasztalata szerint az őszi visszavonulás időben nem ennyire koncentráltan történik, így a tömeges békapusztulás nem figyelhető meg. Reméljük, a megmentett békák sikeresen fognak szaporodni, aminek következtében jövőre még több békát kell majd átvinnünk a másik oldalra.

Kazmar Tamás
9.A osztályos tanuló

 

 

 

Kattintson a galéria megjelenítéséhez