« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Dr. Komjáthy Attila előadása
Dr. Komjáthy Attila előadása

A 2011/2012-es évben a 60.tanévét kezdte meg a Tinódi gimnázium. Szeptember végén, ünnepi hét keretein belül idéztük fel az eddigi évek történelmét. Az iskola öregdiákjai mesélték el, milyen volt középiskolásnak lenni az ő idejükben, mire emlékeznek szívesen, hová jutottak, milyen életpályát tudhatnak maguk mögött.

A "nulladik" napon, szeptember 23-án, Dr. Komjáthy Attila előadását hallgathattuk meg. Szerencsésnek tudhatjuk magunk, hiszen éppen ezen a héten utazott haza Kaliforniából, édesapja 80. születésnapjára. Első előadóként állt ki az iskola diáksága elé, és a NASA kutatásaiból adott egy kis ízelítőt.

Jelenleg a NASA Kaliforniai Kutatóközpontjában dolgozik, már 15. éve, és a GPS-en alapuló távérzékelés legújabb kutatási eredményeibe mutatott betekintést.
A gimnáziumi évei után a miskolci egyetemen tanult, onnan pedig ösztöndíjjal a kanadai New Brunswick egyetemere ment. Az első munkahelye 6 év múlva, a kolorádói egyetemen volt. Ott kutatott és tanított az űrkutató tanszéken. Ezt követően hívták a NASA-hoz, ahol már 15 éve dolgozik. 

Az ő szakterülete a robotokkal történő űrkutatás. 10 évig a repülőgépek GPS műszereit vizsgálta, hiszen nagyon pontosnak kell lenniük a le- és felszállás miatt. A hibákat meghatározták majd kiküszöbölték.

Ezek után az e hónapban induló, 450 millió km-re lévő Marsra repített űrszondáról beszélt. Jelenleg is van a bolygón 2 műhold, de közülük csak a Spirit nevű működik már 7 éve. Októberben indítják a Voyager nevű autónagyságú űrszondát a Marsra, mely 8 hónap múlva, 2012. augusztusában várható, és a becsapódás megelőzése érdekében a fékezőrakéták fogják védeni a Mars-járót. A Holdra is küldenek 2 űrszondát, amelyek kapcsolatban lesznek egymással, és az egész Hold felületéről, vízmennyiségéről és gravitációváltozásairól fog információkat adni. Ez azért lényeges, mert ha lehetséges, majd űrbázist szeretnének létesíteni a Holdon, hogy a Marsról kapott anyagokat és információkat ott dolgozzák fel.

Ezt követően a Földön lévő kutatások egyik ágát mutatta meg nekünk. A cunamikkal kapcsolatos megfigyeléseiről és kutatásairól beszélt. Egy GPS eszközt szeretnének kifejleszteni, hogy amikor kitör egy cunami, előre figyelmeztetni tudják az emberek, majd evakuálni őket, a halálos természeti katasztrófák elkerülése végett. Több fajta jelenlegi GPS rendszerjeleket mutatott nekünk grafikonokkal, egyenletekkel és képekkel, de elmondása szerint, ezek még nem elég fejlettek.
Az előadást az eddigi cunami kutatásokért kapott kitüntetésének bemutatásával zárta le, valamint a volt gimnáziumi tanárainak mondott köszönetet.

Természetesen az erre szánt 45 percen túlnyúlt ez az előadás, de ez nem is csoda, hiszen rengeteg információt kaptunk a NASA jelenlegi és a jövőben megvalósítható kutatásairól, terveiről. Nagyon érdekes és figyelemfelkeltő volt ez az előadás.

 Szabó Jennifer
11.A osztályos tanuló

 

                                                       

Az előadás megtekinthető itt.