« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Jutalomkirándulás Vas megye emlékhelyein
Fényképek
2011.04.12.

Április 12-én először került megrendezésre az a jutalomkirándulás, amelyen 30 diák vehetett részt kiemelkedő irodalmi, közösségi tevékenységért, vagy éppen szavalóversenyen mutatta meg valaki a tehetségét, vagy önképzőköri műsorokban való részvételével öregbítette iskolánk hírnevét.

A 11 órai gyülekező után a busz elsőként Ostffyasszonyfa felé vette az irányt. Petőfi Sándor 1939 májusától szeptemberéig tartózkodott itt, és ennek emlékére létrehozott kiállítást tekintettük meg, különös figyelmet szenteltünk kéziratainak, amiket igencsak nagy feladat volt elolvasni, de néhány ember sikerrel vette az akadályt. Zárásképpen Petőfi tiszteletére közösen elszavaltuk a Szeptember végén című művét.

A következő utunk Csöngére vitt, ahol Weöres Sándor emlékhelyénél időztünk. Megismerhettük pályája szakaszait, életútját, és belehallgathattunk több versének megzenésített változatába is, ezzel bizonyítván azok zeneiségét és a magyar nyelv ritmikusságát.

Az út ezután Kemenessömjénbe, Berzsenyi Dániel pincemúzeumához vezetett. Megnéztük annak a híres cseresznyefának a helyét, amelynek árnyékában  magasztos hangvételű ódáit írta, valamint bepillanthattunk abba a lakórészbe, amelyben még korabeli bútorokat is felfedezhettünk. Egyházashetyén lakhelyét látogattuk meg, amelyben még ott voltak a szintén korhű eszközök, használati tárgyak.

Végezetül a Vas, Zala és Veszprém megye határán fekvő Iszkázra utaztunk, ahol Nagy László házában tölthetünk egy kis időt. Megnéztünk róla egy dokumentumfilmet, amelyben a költő életéről, hivatásáról és gyermekkori élményeiről számolt be. Személyisége, öniróniája, ahogy történeteit mesélte, mindannyiunkat magával ragadott. Nekem különösen a bolgár szoba tetszett, melyben a jellegzetes berendezés mellett kolompokat is meg lehetett szólaltatni.

Az utat a nap közben lezajlott verseny eredményhirdetése zárta, amelynek jutalma csokoládé volt. Igaz, hogy az idő hazaérkezésünkkor borongósra fordult, de mi vidámak voltunk, mert együtt tölthettünk egy élményekben gazdag, énekléssel és vidámsággal teli tartalmas napot.

Ezúton is szeretnénk megköszönni tanárinknak és az iskolának, hogy a segítségükkel és kíséretükkel támogattak minket, és megmutatták, hogy tényleg érdemes odafigyelnünk  magyar kultúránk, irodalmunk sokszínűségére és szépségére.

Bónicz Patrícia
11.C osztályos tanuló