« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Tizenkilencedik túra - Őrség

Időpont

2011. szeptember 23-25.

Résztvevők

Pártli Máté 11.A, Sélley Máté 11.C, Bándoli Martin 11.C, Németh Gergő, Szalai Erika, Fülöp Ákos, Balassa Viktor, Hóbor Péter, Takács Attila, Vígh Viktor, Mázli

Útvonal

Sárvár - Szombathely - Szentgotthárd - Felsőszölnök - Kétvölgy - Orfalu - Szalafő - Őriszentpéter - Nagyrákos - Zakaegerszeg - Celldömölk - Sárvár

Részletes útvonal turistajelzésekkel

Felsőszölnökről a piros háromszögön a Hármashatárig. Onnan a Halál-völgybe, majd a földutakon vissza a piros háromszögre Felsőszölnökig. Felsőszölnöktől piroson Orfaluig, onnan kék pluszon Szalafőig. Szalafőtől a kéken Őriszentpéterig, majd zöldre váltva Nagyrákosig.

Védett területek

Őrségi Nemzeti Park

Élménybeszámoló

A magyar Death Valley, avagy túlélőtúra az Őrségben

....Minden rendben volt. Pénteken délután ötre, gyönyörű napsütésben értünk Magyarország legnyugatabbi településére, Felsőszölnökre. A lemenő Nap fényében kicsit sáros úton értük el a hármashatári pihenőt. A gyors sátorverést vacsora követte, majd az esti beszélgetésnek a lámpáink fényére kamikázeként repülő lódarazsak vetettek véget. A reggeli közben kicsit jobban körül tudtunk nézni alvóhelyünkön. A Hármashatár a legnyugatabbi csücske hazánknak. Nevéből is kiderül, hogy három határ találkozik itt: osztrák, szlovén, magyar. A padokkal, információs táblákkal, térképpel, játszótérrel jól felszerelt pihenő ideális táborhely volt.

A sátorbontás után nemsokára a Halál-völgyben voltunk. Egy kis patak által létrehozott eróziós völgy csak nevében hasonlít hírhedt amerikai rokonára. A felsőszölnöki ABC és nyomókút kellőképpen ”felfegyverzett” bennünket a túra folytatására. Kétvölgy, Orfalu útvonalon nagyon szép porták mellett haladtunk el. Az egyikben tökmagolajat, a másikban sajtot, a harmadikban pálinkát és szörpöt kínáltak eladásra. Kóstolásképpen mi a harmadikat választottuk! :) A túránk egyik célpontja a Zala folyó egyik forrásának megtalálása volt. Magyarország folyóinak 95%- a határon túlról érkezik, de a Zala az egyik kivétel. Sajnos ebben a forráságban nem volt víz, így folytattuk utunkat. Az Őrségre annyira jellemző szeres településtípust itt nem kell tanítani. A domboldalakon lévő házak sűrűbben vannak, mint az alföldi tanyák, de ritkábban, mint a hagyományos falvak. A legszebb példája a pityerszeri múzeumrész. Itt aludtunk a völgyben. A buszmegálló szemetét felszedve a padok már kellőképpen kulturált környezet jelentettek a pihenésre. A lekaszált mező puha szénáján nagyon horkantva szenderültünk álomba. A csípős hajnalban szarvasok bőgtek.

Reggel, mint a gyíkok vártuk a napsütést. És hála Istennek a vénasszonyok nyara tényleg nyárissá tette a napunkat. Rövidgátyóban, pólóban vándoroltunk a Szala (Zala)-patak partján Őriszentpéteren át. A templomszeri erődtemplom temetőjénél pihentünk, de az ebédet már Nagyrákoson, a falu közepén fogyasztottuk el. A vonat Zalalövő felé röpített bennünket haza az Őrségből. Bár komolyabb szintemelkedés nem volt, a gyönyörű bükkösökben és fenyvesekben nagy hátizsákkal megtett 47 km igencsak megviselte a lábunkat.

Ha egyszer eljössz, egy túlélőtúrára igen intenzív élményekkel gazdagodsz majd. Pozitív vagy negatív, de igen intenzív élményekkel, amelyet egy életre nem felejtesz el. Ezt garantálom!

Vígh Viktor
Túlélő túra Őrség
2011.09.25.