« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
2012-2013 Műveltségi vetélkedő kirándulás
Műveltségi verseny kirándulás - Őrség

 

A műveltségi verseny jutalmaként az első három helyezett gimnáziumi osztály és a Gárdonyi csapata április 15-én egy kiránduláson vett részt, melynek úti célja az Őrség volt. Lelkes kis csapatunk reggel fél 8-kor indult a gimnázium elől.

Első megállónk a Szentgotthárdtól nem messze található kis település, Rönök volt, ahol megtekintettük a favázas népi haranglábat. Ez volt az első, melyet utunk során megnéztünk. A második állomás Magyarlakon volt, ahol sajnos a haranglábat nem tudtunk megtekinteni, mivel lebontották, de helyette megnéztünk egy szép kis tavat, melynél egy kilátó torony található és még tutajozni is lehetett – 2 vállalkozó szellemű diák ki is próbálta azt.

Majd az Őrség központjától északnyugatra fekvő múzeumfalu, Szalafő szolgált következő megállónkként. Szalafő több szerből tevődik össze, ezek közül mi Pityerszeren jártunk. Nevét valószínűleg a pityer nevű madárról kapta. Legősibb háztípusa a füstösház, melyet kívülről-belülről megtekintettünk. Ott láttunk tókát, kertet, pajtát, egyszóval megismerkedtünk a lakosok mindennapjaival.

Az utolsó szeres település Templomszer volt, ahol a Szent Péter nevét viselő erődtemplomot néztük meg. Pankaszon a zsúpfedelű szoknyás haranglábat látogattuk meg, ahol csoportkép is készült. Legvégül Zalaegerszegen álltunk meg, ahol másfél órányi szabadprogramot kaptunk, mindenki kedvére ebédelhetett, vásárolhatott, nézelődhetett. Fél 3 körül indultunk haza, majd rá egy órára már itthon is voltunk.

Az egész napra jellemző volt a jókedv, vidámság. Kis csapatunk aktívan részt vett a programon. Reméljük, jövőre is részünk lehet egy ilyen kirándulásban.

Soós Réka és Németh László
/pityerszeri helyszínelők/

11.B osztályos tanulók

 

 

 

 

 

A három forduló után kialakult sorrend:

1. helyezett 12.B osztály   226 p.

2. helyezett 11.B osztály   212 p.

3. helyezett 13.A osztály   187 p

A Sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola csapata összesen 187 pontot szerzett.

 


Műveltségi verseny - reál forduló

Az utolsó (természettudományos) forduló 2013. március 18-án, hétfőn volt.

1. helyezett 12.B osztály

2. helyezett 11.B osztály

3. helyezett 11.A osztály

 

 

 

 

 


Műveltségi verseny 2. forduló

 

A műveltségi verseny második, a humán tárgyakhoz (magyar, történelem, ének, művészetek) kapcsolódó fordulója 2013. február 11-én volt a díszteremben, melyen a Gárdonyi iskola is képviseltette magát egy csapattal.

1. helyezett 12.B osztály

2. helyezett 11.B osztály

3. helyezett 10.B osztály

 

 

 

 


1. helyezett 12.B osztály
2. helyezett 11.B osztály
3. helyezett 9.B osztály

A műveltségi verseny idegen nyelvi fordulóját november 12-én rendeztük meg, amelyen iskolánk 16 osztályának versenyzői, valamint a Gárdonyi, a Nádasdy és a Szent László általános iskolák csapatai is részt vettek tanáraikkal együtt.

 

Az angol nyelvi forduló feladatsora aktuális témákhoz kapcsolódott, mint pl. a londoni olimpiai játékok, a november 6-i amerikai elnökválasztás és népszerű (film)slágerek. A quiz kérdései érintették a nyitó- és záróünnepség eseményeit, a magyar olimpikonok és paralimpikonok sikereit. Képekről kellett felismerni elnököket és a hozzájuk fűződő történelmi tetteket George Washingtontól Barack Obamáig. Végül hallhattuk a legújabb James Bond film, a Skyfall zenéjét és végigjárhattuk London nevezetességeit a One Direction bandával Niall, Liam, Harry, Zayn és Louis társaságában.

A verseny a német kultúrához kapcsolódó feladatokkal folytatódott. Elsőként osztrák, német és svájci sportolókat kellett a diákoknak felismerni, illetve a hozzájuk tartozó sportágakat, eredményeket megnevezni. Ezután a német nyelvű országokkal kapcsolatos irodalmi és kulturális ismereteikről adhattak számot a versenyzők.

Az osztályok versenyében az első helyet a 12.B osztály, a másodikat a 11.B szerezte meg, a harmadik helyen pedig a 9.B osztály végzett. A nyertesek krémes süteménnyel ünnepelhették győzelmüket. Az általános iskolás csapatok is lelkesen küzdöttek, az ő remek szereplésük jutalma csokoládé és keksz lett. A verseny további két fordulójában szépíthetnek a lemaradt csapatok, illetve megtarthatják első helyüket az eddigi legjobbak.

Kovács Beáta és Nagyné Györe Katalin
szaktanárok